Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Muszę przyznać, że najlepiej ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej prostocie i smaku – jest czystą kwintesencją kuchni włoskiej! Próbuję namówić Małżonka do zrobienia wpisu ale na razie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem 🙁 Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Robiłam już podobny sos ale na bazie samej śmietany, a tutaj śmietanę wykorzystuję tylko do rozrzedzenia sosu. Jakoś bardzo pasuje mi połączenie szpinaku z pieczarkami, a dodatek ricotty to oczywisty wybór do takiej kombinacji…
Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 10 średnich pieczarek
- 200 g szpinaku (można użyć mrożonego ale wtedy najlepiej, żeby były całe liście bo inaczej sos będzie zielony…)
- 250 g ricotty
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 5 łyżek śmietany
- sól, pieprz, sos sojowy, oliwa do smażenia
- makaron
1. Piersi opłukujemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po czym smażymy na małej ilości oliwy na złoty kolor.
2. Szpinak opłukujemy i odrywamy większe łodyżki. W przypadku szpinaku mrożonego trzeba go oczywiście wcześniej rozmrozić.
3. Pieczarki obrane i umyte dzielimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodając umyty szpinak aż straci na objętości.
4. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasionek i drobno siekamy – całą czynność najlepiej wykonywać w plastykowych rękawiczkach lub trzeba później bardzo uważać, żeby nie dotykać rękoma oczu czy ust.
5. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chili, dodajemy kurczaka i pieczarki ze szpinakiem a następnie serek i kilka łyżek śmietany.
Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego 🙂
AnnaS
22/11/2013 @ 15:49
na ile osób jest przepis?
Dorota
22/11/2013 @ 17:51
Zależy ile dodasz makaronu ale od 2 do 4 osób powinno wystarczyć :)! Pozdrawiam :)!
Gosza
14/07/2013 @ 12:51
Zrobiłam wczoraj! Wyszło pyszne! Kiciuni też smakowało. Dzięki :)))
Dorota
14/07/2013 @ 17:41
Bardzo się cieszę, że smakowało…:)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!
Kaś
26/01/2013 @ 19:20
niezawodne połączenie smaków
Ola in the kitchen
24/01/2013 @ 21:28
Wygląda super! Ślinka cieknie :}
soulstorm-everywhere
24/01/2013 @ 17:21
idealnie ugotowany makaron:)
nigdy nie robiłam nic ze świeżego szpinaku, no może raz tylko sałatkę, ale szpinak nie był duszony.
Iwona
24/01/2013 @ 11:00
Na pewno danie jest pyszne. Ale poproszę jeszcze kiedyś , jeśli mogę, o przepis na carbonarę ( czy jakoś tak ) , bo tym daniem się zachwycałam, jest przepyszne , a sama nie potrafię tego przyrządzić. 😉 Pozdrawiam.
Loreta
24/01/2013 @ 09:46
Pyszności u Ciebie, masz jeszcze troszkę dla mnie? 🙂
Natalia
23/01/2013 @ 22:51
Wspaniały makaron! Uwielbiam taką pastę
Samantha
23/01/2013 @ 19:37
Super połączenie smaków, wygląda wspaniale i bardzo apetycznie ! Ja Dorotko do szpinaku zawsze dodaję ricottę zamiast smietany ! 🙂
Justin&Dorothy
23/01/2013 @ 19:06
Mniam…. 🙂
karmel-itka
23/01/2013 @ 08:46
jedno z moich najulubieńszych połączeń!
majka
23/01/2013 @ 07:32
Wspanialy makaron. Takie dania to ja moglabym jesc zawsze, o kazdej porze dnia i nocy 🙂
Pozdrowienia.