Mięso w słoiku
Jak już siÄ™ upiekÅ‚o domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masÅ‚em, to czasami czÅ‚owiekowi chce siÄ™ jednak czegoÅ› wiÄ™cej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do poÅ‚ożenia na takÄ… Å›wieżutkÄ… kromkÄ™ niż wÅ‚asna domowa wÄ™dlina :)! Czy to bÄ™dzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu miÄ™so w sÅ‚oiku. Takie miÄ™so w sÅ‚oiku robiÅ‚o siÄ™ w czasach, kiedy dostÄ™p do lodówek i zamrażarek byÅ‚ ograniczony, a czÄ™ste wyłączanie prÄ…du sprawiaÅ‚o, że to byÅ‚ najskuteczniejszy sposób na przetworzenie i przechowywanie miÄ™sa. I co by nie mówić jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciÅ„stwa spÄ™dzanego na wsi… tak samo jak smak masÅ‚a wÅ‚asnorÄ™cznie ubijanego, ciepÅ‚ego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie…
MiÄ™so w sÅ‚oiku – potrzebujemy:
- około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki)
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1-1.5 łyżeczki soli
- 6 owoców jałowca
1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków.
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskÄ™. LiÅ›cie laurowe i owoce jaÅ‚owca rozdrobnić. Do pokrojonego miÄ™sa dodać wszystkie przyprawy i chwilÄ™ caÅ‚ość wyrabiać. PrzeÅ‚ożyć do sÅ‚oika lub sÅ‚oików – w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci. SÅ‚oiki wczeÅ›niej wymyć, wyparzyć i wysuszyć. MiÄ™so wkÅ‚adać tak aby nie byÅ‚o w sÅ‚oiku pustych przestrzeni, najlepiej do 3/4 wysokoÅ›ci sÅ‚oika. U mnie wyszÅ‚o wyżej, bo miaÅ‚am jeden sÅ‚oik w którym siÄ™ wszystko zmieÅ›ciÅ‚o. Na powierzchniÄ™ miÄ™sa wlaÅ‚am 1 Å‚yżkÄ™ wody.
3. Zamknąć i wstawić słoik do garnka z zimną wodą. Wody powinno być do wysokości mięsa. Gotować mięso w słoiku pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić słoik w wodzie do całkowitego ostudzenia. Ponieważ moje kawałki były spore to następnego dnia powtórzyłam gotowanie i znowu zostawiłam w wodzie do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
gracjanaxxx
26/07/2014 @ 14:14
zrobiłam w małych 200ml słoiczkach,rewelacyjne
Dorota
28/07/2014 @ 17:05
Bardzo się cieszę, ze smakowało :)! Pozdrawiam!
barbara
10/06/2014 @ 14:46
czyli to taka “swinaja tuszonka”( z moich mlodych lat)- a czy koniecznie po podwojnej pasteryzacji trzeba trzymac w lodowce? w mojej juz miejsca nie ma a na taka tuszonke mam ochote: wiem ,ze po otwarciu to lodowka konieczna ale jesli tak chce miec maly zapas to lepiej zrobic w mniejszych sloikach.
Dorota
18/06/2014 @ 16:46
Przepraszam, że dopiero odpisujÄ™ ale mnie nie byÅ‚o…i miaÅ‚am ograniczony dostÄ™p do internetu. KiedyÅ› takie miÄ™so w sÅ‚oiku robiÅ‚o siÄ™, kiedy nie byÅ‚o lodówek wiÄ™c myÅ›lÄ™, że jedynie po otwarciu niezbÄ™dne jest przechowywanie go w lodówce. Pozdrawiam 🙂
Arek
01/06/2014 @ 22:10
Po pierwszej pasteryzacji nie było w lodówce. Dzisiaj pasteryzowałem drugi raz (wg Twoich wskazówek). Wsadzę je do lodówki kiedy całkowicie wystygnie i zobaczymy. 😉
Arek
01/06/2014 @ 19:05
Witam.
Przyrządziłem mięso w słoikach wg Twojego przepisu (sama łopatka wieprzowa i bez czosnku)
i spodziewałem się, że otrzymam coś w stylu galarety, że to będzie coś bardziej stałej konsystencji.
Natomiast u mnie wygląda to jakby mięso pływało w wodzie.
Wiadomo Tobie coś o takim zjawisku? I jak myślisz, czy to dobrze, czy źle? A może moje oczekiwania były błędne?
Pozdrawiam.
Dorota
01/06/2014 @ 21:31
U mnie-jak widać na zdjÄ™ciu- jest galaretka…. Czy miÄ™so wystygÅ‚o i byÅ‚o w lodówce?
Pola
30/04/2013 @ 03:17
Znajomy mnie ostatnio zaprosiÅ‚ na mielonkÄ™. Mielonki nie lubiÄ™, ale nie wypadaÅ‚o odmówić, bo znajomy kucharzem jest wspaniaÅ‚ym – dostaÅ‚am pajdÄ™ chleba plus sÅ‚oik. Taki jak Twój 🙂 coÅ› pysznego 🙂
kasia
24/04/2013 @ 17:45
PamiÄ™tam ten smak i wakacje u babci…
karmel-itka
20/04/2013 @ 10:20
moja Babcia nauczyÅ‚a mnie robic podobnego miÄ™siwa. mój Wuja jest rzeźnikiem, wiÄ™c wykorzystujÄ™ typowe miÄ™so na kieÅ‚basÄ™. smakuje rewelacyjnie!
Dorota
22/04/2013 @ 10:17
Może jakieÅ› ciekawe wskazówki? Trzeba korzystać z doÅ›wiadczenia Babci… :)! Pozdrawiam :)!
beta
19/04/2013 @ 09:02
Mięsko jest lepsze jak zmielimy w maszynce do mięsa
Dorota
19/04/2013 @ 17:49
Na pewno spróbujÄ™ nastÄ™pnym razem :)! ChÄ™tnie też posÅ‚ucham innych rad bo to byÅ‚ dla mnie pierwszy raz 😉 RobiÅ‚am na wyczucie… Pozdrawiam:)!
Natalia
18/04/2013 @ 22:23
Fajne takie smarowidło 🙂
Luka Li
18/04/2013 @ 10:36
Fajny przepis, mam ochotÄ™ zrobić takÄ… sÅ‚oikówkÄ™:)
Kuchnia Na Obcasach
17/04/2013 @ 18:55
Mój Dziadek takie robiÅ‚. KiedyÅ› siÄ™ skuszÄ™ i sama zrobiÄ™ 🙂
codojedzenia
17/04/2013 @ 17:14
Wyglada pysznie!
Ola in the kitchen
17/04/2013 @ 16:51
Moja babcia takie robiła! Mięsko było genialnie pyszne no i ta lekko słonawa galaretka 😀
Aska gotuje
17/04/2013 @ 14:45
Pamiętam tez z dzieciństwa takie miesko ,zdjęcia świetne robią smaczek:)Pozdrawiam Aska
Samantha
17/04/2013 @ 13:13
Znakomite mięsko do chlebka i zawsze swieże i zawsze pyszne ! 🙂
domowacukierniaewy.b
17/04/2013 @ 10:46
kiedyÅ› jadaÅ‚am je dosyć czÄ™sto, mniam pysznie… 🙂
Pastelle
17/04/2013 @ 09:56
wieki nie widziaÅ‚am, nawet ostatnio mój mąż wspominaÅ‚. Chyba mu zrobiÄ™ miÄ™snÄ… niespodziankÄ™ 😉
majka
17/04/2013 @ 07:45
Jak ja lubie takie miesko… Z domowym chlebem musi smakowac rewelacyjnie. Moge prosic sloiczek ? 🙂
ankawell
17/04/2013 @ 07:24
miÄ™so ze sÅ‚oika – to smak z dzieciÄ™cych lat … dziÄ™kujÄ™ , że mi go przypomniaÅ‚aÅ› …
PiÄ™kne fotografie…
Dorota
18/04/2013 @ 18:41
Dziękuję :)!
Droczilka
17/04/2013 @ 06:31
Ech…wspomnienie dawnych czasów! 🙂