Mięso w słoiku

Mieso w sloiku

Mieso w sloiku

Jak już siÄ™ upiekÅ‚o domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masÅ‚em, to czasami czÅ‚owiekowi chce siÄ™ jednak czegoÅ› wiÄ™cej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do poÅ‚ożenia na takÄ… Å›wieżutkÄ… kromkÄ™ niż wÅ‚asna domowa wÄ™dlina :)! Czy to bÄ™dzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu miÄ™so w sÅ‚oiku. Takie miÄ™so w sÅ‚oiku robiÅ‚o siÄ™ w czasach, kiedy dostÄ™p do lodówek i zamrażarek byÅ‚ ograniczony, a czÄ™ste wyłączanie prÄ…du sprawiaÅ‚o, że to byÅ‚ najskuteczniejszy sposób na przetworzenie i przechowywanie miÄ™sa. I co by nie mówić jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciÅ„stwa spÄ™dzanego na wsi… tak samo jak smak masÅ‚a wÅ‚asnorÄ™cznie ubijanego, ciepÅ‚ego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie…

Mieso w sloiku

 

MiÄ™so w sÅ‚oiku – potrzebujemy:

  • okoÅ‚o 1 kg miÄ™sa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki)
  • 4-5 zÄ…bków czosnku
  • 2 Å‚yżeczki majeranku
  • 2 liÅ›cie laurowe
  • 1 Å‚yżeczka pieprzu (najlepiej Å›wieżo zmielonego)
  • 1-1.5 Å‚yżeczki soli
  • 6 owoców jaÅ‚owca

1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków.

Mieso w sloiku Mieso w sloiku Mieso w sloiku

2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskÄ™. LiÅ›cie laurowe i owoce jaÅ‚owca rozdrobnić. Do pokrojonego miÄ™sa dodać wszystkie przyprawy i chwilÄ™ caÅ‚ość wyrabiać. PrzeÅ‚ożyć do sÅ‚oika lub sÅ‚oików – w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci. SÅ‚oiki wczeÅ›niej wymyć, wyparzyć i wysuszyć. MiÄ™so wkÅ‚adać tak aby nie byÅ‚o w sÅ‚oiku pustych przestrzeni, najlepiej do 3/4 wysokoÅ›ci sÅ‚oika. U mnie wyszÅ‚o wyżej, bo miaÅ‚am jeden sÅ‚oik w którym siÄ™ wszystko zmieÅ›ciÅ‚o. Na powierzchniÄ™ miÄ™sa wlaÅ‚am 1 Å‚yżkÄ™ wody.

3. Zamknąć i wstawić słoik do garnka z zimną wodą. Wody powinno być do wysokości mięsa. Gotować mięso w słoiku pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić słoik w wodzie do całkowitego ostudzenia. Ponieważ moje kawałki były spore to następnego dnia powtórzyłam gotowanie i znowu zostawiłam w wodzie do ostygnięcia.

Mieso w sloiku Mieso w sloiku

Smacznego 🙂

Mieso w sloiku

Mieso w sloiku