Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki
Ten pasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić można go sobie bardziej lub mniej pikantnie.
Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni. 🙂 Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki.
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- 500 g słodkich ziemniaków
- 500 g marchewki
- 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty na małym ogniu. Dodać starte warzywa i dusić aż będą miękkie. Jeśli trzeba można dołożyć masła lub trochę oleju. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą. Ostudzić.
3. Ostudzone warzywa i ciecierzycę zmielić. Dodać żółtka -jeśli masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 50-60 minut.
Smacznego 🙂
Pati
02/02/2015 @ 11:08
Dla mnie doskonały!
Magda C.
02/02/2015 @ 10:01
Bardzo ciekawy pasztet 🙂
Magda C.
02/02/2015 @ 09:57
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Marzena
01/02/2015 @ 17:58
Wszystko w nim lubię i chętnie spróbuje go zrobić:-)
Dorota
03/02/2015 @ 16:09
Bardzo ciekawa jestem Twojej opinii !
Sosna
31/01/2015 @ 14:16
Wygląda zachęcająco. W pierwszej chwili myślałem, że to jakieś ciasto 😀
Dorota
03/02/2015 @ 16:11
…ale też smaczne 🙂
mojamalakuchnia
30/01/2015 @ 15:13
kolor tego pasztetu jest wspaniały! aż chce się zjeść : )
domowacukierniaewy.blox.pl
30/01/2015 @ 12:55
Pysznie wygląda, ma piękny kolor 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
30/01/2015 @ 12:54
Pysznie wygląda, ma taki piękny kolor 🙂
wedelka
30/01/2015 @ 00:31
Wygląda świetnie 🙂 Z batatami pasztetu jeszcze nie próbowałam piec. Ciekawe 🙂
Ania
30/01/2015 @ 00:27
świetne połączenie, które dało śliczny kolor temu pasztetowi 🙂
foodmania
29/01/2015 @ 17:38
kawałek porządnego pasztetu!
Amber
29/01/2015 @ 15:49
Pysznie się prezentuje!
Takie warzywne wypieki bardzo lubię.
Pani M.
29/01/2015 @ 09:32
Bardzo lubię bataty więc i pasztet z pewnością bym polubiła. Sama czaję się na upieczenie własnego.. Tyle że totalnie mięsnego..no z dodatkiem żurawiny 😉
Ania
29/01/2015 @ 08:01
Taki pasztet napewno by mi posmakowal 😉
majka
29/01/2015 @ 07:19
Kolejny swietny pasztet! Od dawna juz za mna chodzi taki wegetarianski…zjadlabym 🙂