Chleb z gara

Chleb z gara

Mam ostatnio fazÄ™ na pieczenie chleba… PiekÄ™ na drożdżach i nawet przeszÅ‚am etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekÅ‚am :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiÅ‚am… Bo czy może być coÅ› lepszego niż zapach Å›wieżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy wgryzamy siÄ™ w chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™ 😉 Ci co piekÄ… chleb to rozumiejÄ… mnie doskonale a Tych co nie piekÄ… to bardzo do tego namawiam! OczywiÅ›cie sÄ… różne stopnie trudnoÅ›ci w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakÅ‚adu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejÄ™tne przerzucenie ciasta, tak żeby uniknąć oparzenia bo garnek jest baaardzo gorÄ…cy i trzeba bardzo uważać!!!. Ale poza tym chleb z gara jest chrupki z zewnÄ…trz i sprężysty i wilgotny wewnÄ…trz. Pierwszy raz robiÅ‚am go w wiÄ™kszym naczyniu i dlatego wyszedÅ‚ bardziej pÅ‚aski a drugi raz robiÅ‚am go w mniejszym naczyniu żaroodpornym w ksztaÅ‚cie serca i wyszedÅ‚ wyższy. Dlatego dodaÅ‚am zdjÄ™cia obu :)!

Chleb z gara

 

 

Chleb z gara – skÅ‚adniki:

  • 500 g mÄ…ki pszennej
  • 500 ml zimnej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 Å‚yżeczki soli

1. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką ok 1 minuty. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku

2. Ciasto delikatnie przelać na ściereczkę obficie obsypaną mąką i przełożyć całość do durszlaka.

Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku

3. Garnek żeliwny z pokrywkÄ… (lub naczynie żaroodporne – niektórzy piszÄ…, że je z powodzeniem używajÄ…) wstawić do zimnego piekarnika i dopiero włączyć piekarnik na 220 stopni. Po okoÅ‚o 40 minutach wyjmujemy – ostrożnie! – naczynie z piekarnika, zdejmujemy pokrywkÄ™ i przerzucamy ciasto ze Å›ciereczki do garnka i przykrywamy pokrywkÄ…. Wstawiamy do piekarnika – ostrożnie! – na 45 minut a po tym czasie zdejmujemy pokrywkÄ™ i jeszcze dopiekamy 5-10 minut. Ja jeszcze po tym czasie wyrzucam chleb z garnka na kratkÄ™ piekarnika do góry nogami, żeby spód siÄ™ dopiekÅ‚, bo pukajÄ…c w spód musi wydawać gÅ‚uchy odgÅ‚os.

Smacznego 🙂

Chleb z gara

Chleb z gara

Źródło i inspracja: http://pychotka.pl/Chleb-z-gara