Chleb z gara
Mam ostatnio fazÄ™ na pieczenie chleba… PiekÄ™ na drożdżach i nawet przeszÅ‚am etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekÅ‚am :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiÅ‚am… Bo czy może być coÅ› lepszego niż zapach Å›wieżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy wgryzamy siÄ™ w chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™ 😉 Ci co piekÄ… chleb to rozumiejÄ… mnie doskonale a Tych co nie piekÄ… to bardzo do tego namawiam! OczywiÅ›cie sÄ… różne stopnie trudnoÅ›ci w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakÅ‚adu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejÄ™tne przerzucenie ciasta, tak żeby uniknąć oparzenia bo garnek jest baaardzo gorÄ…cy i trzeba bardzo uważać!!!. Ale poza tym chleb z gara jest chrupki z zewnÄ…trz i sprężysty i wilgotny wewnÄ…trz. Pierwszy raz robiÅ‚am go w wiÄ™kszym naczyniu i dlatego wyszedÅ‚ bardziej pÅ‚aski a drugi raz robiÅ‚am go w mniejszym naczyniu żaroodpornym w ksztaÅ‚cie serca i wyszedÅ‚ wyższy. Dlatego dodaÅ‚am zdjÄ™cia obu :)!
Chleb z gara – skÅ‚adniki:
- 500 g mÄ…ki pszennej
- 500 ml zimnej wody
- 5 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
1. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką ok 1 minuty. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
2. Ciasto delikatnie przelać na ściereczkę obficie obsypaną mąką i przełożyć całość do durszlaka.
3. Garnek żeliwny z pokrywkÄ… (lub naczynie żaroodporne – niektórzy piszÄ…, że je z powodzeniem używajÄ…) wstawić do zimnego piekarnika i dopiero włączyć piekarnik na 220 stopni. Po okoÅ‚o 40 minutach wyjmujemy – ostrożnie! – naczynie z piekarnika, zdejmujemy pokrywkÄ™ i przerzucamy ciasto ze Å›ciereczki do garnka i przykrywamy pokrywkÄ…. Wstawiamy do piekarnika – ostrożnie! – na 45 minut a po tym czasie zdejmujemy pokrywkÄ™ i jeszcze dopiekamy 5-10 minut. Ja jeszcze po tym czasie wyrzucam chleb z garnka na kratkÄ™ piekarnika do góry nogami, żeby spód siÄ™ dopiekÅ‚, bo pukajÄ…c w spód musi wydawać gÅ‚uchy odgÅ‚os.
Smacznego 🙂
Źródło i inspracja: http://pychotka.pl/Chleb-z-gara
KaÅ›
17/04/2013 @ 18:50
ale ma wspaniaÅ‚y miąższ! szkoda, że nie mam gara… muszÄ™ siÄ™ chyba za jakimÅ› rozejrzeć, bo i ja wpadÅ‚am w chlebowÄ… fazÄ™
Dorota
18/04/2013 @ 18:40
Gar bardzo siÄ™ przydaje….:)!
Ania
16/04/2013 @ 21:14
Najlepszy chleb jaki jadlam 😉 pyyyyszne!!! x
Viola
16/04/2013 @ 20:02
Oj tak, nic nie zastąpi zapachu pieczonego chleba. A po, smaku świeżej kromki z masełkiem mmmm aż zgłodniałam. Często sama piekę, lecz chleba z gara jeszcze nie robiłam. Z Twojego wpisy wynika, że nie jest to trudne, więc się pokuszę 🙂 Piękne, apetyczne fotki. Pozdrawiam 🙂
Dorota
18/04/2013 @ 18:42
Dziękuję :)!
ankawell
16/04/2013 @ 18:35
Skórka na Waszym chlebie wyglÄ…da cudownie !
Ja swojÄ… przygodÄ™ z pieczeniem chleba dopiero zaczynam … drożdżowe chleby wychodzÄ… mi dobrze , ale z tymi na zakwasie poniosÅ‚am na razie klÄ™skÄ™ 🙂
Dorota
18/04/2013 @ 18:42
Trening czyni mistrza ;)!
Loreta
16/04/2013 @ 17:08
Jaki piÄ™kny! Chyba wypróbujÄ™ 🙂
Natalia
16/04/2013 @ 15:30
Robię prawie identyczny, piękny wyszedł!!!
bistro mama
16/04/2013 @ 07:18
Kusisz tym chlebem, ciągle mi czasu brakuje, a tyle razy już sobie obiecywałam, że zrobię 🙂
bartoldzik
16/04/2013 @ 04:13
Uwielbiam takie garnkowe chleby. Sam piekÅ‚em tylko z dodatkami wiec chÄ™tnie spróbujÄ™ takiego tradycyjnego…
dosismakolyki
15/04/2013 @ 20:22
piękny, też ostatnio nic tylko piekę chlebki 😉
Samantha
15/04/2013 @ 11:40
Nie ma to jak domowe pieczywo, chlebek bardzo smakowity ! Pozdrawiam 🙂
Eliza
15/04/2013 @ 10:14
Ale piękny bochen, jego zapach poczułam aż u siebie w domu 🙂
domowacukierniaewy.b
15/04/2013 @ 08:11
wygląda baaardzo apetycznie, nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo 🙂
zjedz_mnie
15/04/2013 @ 07:11
Nie ma to jak własny chlebek, zapachu pieczonego chleba nic nie zastąpi 🙂
Inspirowane smakiem
15/04/2013 @ 04:45
Wygląda pysznie. Chyba zdjęcia były robione, jak był jeszcze ciepły? 😉