Chlebek pita
Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(
To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki, więc obiecałam sobie, że następnym razem też sama je przygotuję i tak też zrobiłam… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym.
Składniki na chlebek pita:
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 60g mąki razowej chlebowej
- 250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia
Składniki na farsz:
- 1-2 piersi z kurczaka
- 2 papryki
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy
- oliwa do smażenia
Składniki na sos:
- 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu)
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski przesiewam obie mąki i dodaję sól i kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.
Mieszam łyżką aż zrobi się w miarę jednolita masa a następnie przekładam na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiam aż zrobi się ciasto gładkie i elastyczne.
Przekładam ciasto do lekko wysmarowanej tłuszczem miski i przykrywam lekko wilgotną ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyjmuję na posypaną mąką powierzchnię i formuję ciasto w walec, który kroję na 6 części.
Każdą część rozwałkowuję w cylindryczny kształt i układam na podsypaną mąką blaszkę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Przygotowuję drugą blachę którą nagrzewam w piekarniku i na tak nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą.
Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym.
Cebule i paprykę obieram i kroję w paski. Na gorącej patelni na odrobinie oliwy podsmażam kurczaka aż się zrumieni, po czym dodaję cebulę i paprykę i smażę aż lekko zmiękną.
Do jogurtu wciskam czosnek, dodaję posiekany koperek i doprawiam solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Smacznego 🙂
Marta
30/01/2013 @ 15:49
Ok, ciasto właśnie czeka aby wejść do piekarnika…oby się udało!
Arleta
23/10/2012 @ 00:06
Ciekawy przepis 😉
Samantha
22/10/2012 @ 22:40
Nie ma się czego wstydzić, ważne, że je upiekłaś ! A wyszły wspaniałe, z farszem na pewno smakują rewelacyjnie 🙂 Buziaczki 🙂
bartoldzik
22/10/2012 @ 21:40
Bardzo lubię, własnego wypieku smakuje o niebo lepiej niż kupny…
Marta @ Co dziś zje
22/10/2012 @ 18:21
A ty z kolei zawstydziłaś mnie, więc robię!
Monika
22/10/2012 @ 17:24
Kurcze, nie sądziłam, że to takie proste może być… Wypróbuję na 100%!
Fun and Taste
22/10/2012 @ 17:00
Uwielbiam chlebek pita, a za taki domowy dam się pokroić 🙂 Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam
Ervisha
22/10/2012 @ 16:59
Nigdy takiego chlebka nie jadłam, ale dzieki Twojemu przepisowi sama będę mogła go zrobić 🙂
Paulina
22/10/2012 @ 16:33
ale smakowitości:) sama bym chętnie zjadła takie coś:D
Upiecz coś zdrowsze
22/10/2012 @ 16:31
Domowy na pewno najlepszy! 🙂
Loreta
22/10/2012 @ 16:00
Zapisuję przepis, uwielbiam zwłaszcza z czosnkiem 🙂
Pan Deserek :)
22/10/2012 @ 15:16
Taki domowy chlebek pita to rarytas :))) pychotka 🙂
kuchenny bałagan
22/10/2012 @ 11:36
Chętnie bym zjadła taki obiadek 🙂
zjedz_mnie
22/10/2012 @ 09:00
Ależ fajowy Ci wyszedł ten chlebek:)
Magda
22/10/2012 @ 05:56
taki domowy chlebek to dopiero musi smakować! :))