Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita

CzÄ™sto używam w kuchni chlebka pita ale muszÄ™ przyznać, że do tej pory zawsze go kupowaÅ‚am… .:(
To Samantha zawstydziÅ‚a mnie przygotowujÄ…c wÅ‚asnorÄ™cznie te pyszne chlebki, wiÄ™c obiecaÅ‚am sobie, że nastÄ™pnym razem też sama je przygotujÄ™ i tak też zrobiÅ‚am… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym.

Składniki na chlebek pita:

  • 1 Å‚yżeczka suszonych drożdży
  • 60g mÄ…ki razowej chlebowej
  • 250g mÄ…ki chlebowej pszennej plus extra do podsypania
  • 1 Å‚yżeczka soli
  • 2 Å‚yżki nasion kminku
  • 2 Å‚yżeczki oliwy plus extra do natÅ‚uszczenia

Składniki na farsz:

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy
  • oliwa do smażenia

Składniki na sos:

  • 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 Å‚yżki majonezu)
  • 2-3 zÄ…bki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz

 

Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski przesiewam obie mąki i dodaję sól i kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.

Chlebki pita

Mieszam łyżką aż zrobi się w miarę jednolita masa a następnie przekładam na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiam aż zrobi się ciasto gładkie i elastyczne.

Chlebki pita

Chlebki pita

Przekładam ciasto do lekko wysmarowanej tłuszczem miski i przykrywam lekko wilgotną ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyjmuję na posypaną mąką powierzchnię i formuję ciasto w walec, który kroję na 6 części.

Chlebek pita

Chlebek pita

Każdą część rozwałkowuję w cylindryczny kształt i układam na podsypaną mąką blaszkę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.

Chlebek pita

Chlebek pita

Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Przygotowuję drugą blachę którą nagrzewam w piekarniku i na tak nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą.

Chlebek pita

Kurczaka myjÄ™, osuszam i krojÄ™ w paski. Doprawiam paprykÄ…, pieprzem i sosem sojowym.

Chlebek pita

Chlebek pita

Cebule i paprykę obieram i kroję w paski. Na gorącej patelni na odrobinie oliwy podsmażam kurczaka aż się zrumieni, po czym dodaję cebulę i paprykę i smażę aż lekko zmiękną.

Chlebek pita

Do jogurtu wciskam czosnek, dodajÄ™ posiekany koperek i doprawiam solÄ…, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita

Smacznego 🙂