Biszkopt z truskawkami inaczej
Postanowiłam troszkę urozmaicić niby zwykły biszkopt z truskawkami i nadać mu bardziej odświętny charakter. Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało :)! Zapraszam na trochę inny biszkopt z truskawkami….
Biszkopt z truskawkami – składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do wysypania tortownicy
Warstwa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Warstwa śmietankowa:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 paczka ciastek Oreo
Do dekoracji:
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Do nasączenia:
- 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 😉
1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową)
2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć drugi blat.
3. Warstwa śmietankowa: Ciasteczka Oreo oczyścić z kremu i pokruszyć używając wałka lub robota kuchennego. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix) i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnim blatem i go nasączyć.
4. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką.
Smacznego 🙂
Samantha
15/07/2013 @ 16:58
Ja uważam, że jest znakomity, przepysznie wygląda i cudowne smaki 🙂 Pozdrawiam 🙂
zjedz_mnie
10/07/2013 @ 08:23
Pomysłowo i bardzo kolorowo:)
Agnieszka
09/07/2013 @ 16:44
Wygląda obłędnie!
szybki i prosty dese
08/07/2013 @ 13:01
Właśnie zdałam sobie sprawę, że jestem zbyt monotonna w moich truskawkowych tortach. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
domowacukierniaewy.b
08/07/2013 @ 10:42
Wygląda super! Pyszne urozmaicenie 🙂
Natalia - Poezja Sma
07/07/2013 @ 23:07
Wygląda przepięknie! Cudne warstwy
Kaś
07/07/2013 @ 17:36
no no ładnie go urozmaciłaś 🙂 prezentuje się znakomicie!
a masę śmietankowa z ciasteczkami, to jadłabym prosto z miski 🙂
Ola in the kitchen
06/07/2013 @ 22:02
Łał!! Wygląda świetnie. Najlepsza kombinacja jaką widziałam 😀
Nemi
06/07/2013 @ 18:37
Pychota! Fajny miałaś pomysł na urozmaicenie ciasta:)
Nashelly
06/07/2013 @ 17:44
Ale genialny pomysł z tymi kremami, pyszności!
KulinarnaJa
06/07/2013 @ 15:27
Rewelacja, wygląda bosko i pewno tak też smakuje!
Inspirowane Smakiem
06/07/2013 @ 09:00
Świetnie to mało powiedziane. Ten torcik wygląda obłędnie!
Łucja
06/07/2013 @ 08:27
lubię takie urozmaicenia 🙂 dzięki temu że był za wysoki zyskałaś piękną falbankę z truskawek 🙂
ja wkładam arkusze papieru i mogę spokojnie wylewać galaretkę 🙂