Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Jeśli lubicie hummus, to ta pasta z ciecierzycy na pewno będzie Wam smakować. Jak dla mnie to smarowidło idealne do kanapek, krakersów lub jako dip. Można dodawać do niego ulubione zioła i przyprawy. Dobrze jednak pamiętać o dodatku kminu rzymskiego, który idealnie do ciecierzycy pasuje. Oczywiście zamiast ciecierzycy z puszki można użyć suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości. Przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów znalazłam na blogu Eksplozja Smaku i na pewno będę do niego często wracać. Polecam 🙂
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 suszonych pomidorów
- natka pietruszki (lub kolendry)
- 1 łyżeczka soku z limonki/ cytryny
- po pół łyżeczki: soli, mielonego pieprzu, mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego /lub zalewy od pomidorów
Ciecierzycę odcedzić. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć, odciąć grubsze łodyżki.
Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować. Najlepiej zacząć miksować z dodatkiem 1-2 łyżek oleju/zalewy a później dodać go więcej, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję.
Smacznego 🙂
Magda C.
03/07/2014 @ 13:52
Bardzo fajny pomysł na pastę 🙂
skoraq cooks
29/06/2014 @ 16:03
Uwielbiam wszelkie smarowidła tego typu, więc nie zastanawiając się za bardzo porywam całą michę tych cieciorkowych pyszności 🙂
Testujemy Jedzenie
29/06/2014 @ 15:16
Wygląda pysznie, a możesz jeszcze napisać do czego najlepiej pasuje taka pasta? I czy ciecierzyca musi być z puszki?
Dorota
29/06/2014 @ 17:10
Ja jadłam ją jako smarowidło na chlebie, ale może być smarowana na krakersy lub jako dip do warzyw. Oczywiście nie trzeba korzystać z ciecierzycy z puszki, można namoczyć suszoną na całą noc a potem ugotować do miękkości. Pozdrawiam 🙂
Testujemy Jedzenie
30/06/2014 @ 17:10
Dzięki. A czy myślisz, że taka pasta pasuje do makaronów podawana na ciepło?
Dorota
03/07/2014 @ 21:42
zawsze warto wypróbować….:)
Kulinarna Fuzja
29/06/2014 @ 13:38
Absolutnie uwielbiam wszystkie takie pasty ! Twoją pewnie palcami bym wyjadała 🙂
Salvador Dali
27/06/2014 @ 18:19
zaciekawiłaś mnie smakowo, bardzo! 🙂
Z chęcią przepis wypróbuję w najbliższych dniach 🙂
kulinarny blog samanthy
27/06/2014 @ 08:32
Ja lubię, więc z chęcią się poczęstuje 🙂
Kuchnia u Krysi
27/06/2014 @ 04:44
Ależ mi smaku narobiłaś tą pastą. Fantastyczne połączenie ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Pychota 🙂
naleśniki
26/06/2014 @ 22:14
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
Kaś
26/06/2014 @ 09:53
ooo ze świeżą bagietką… musi być znakomita!
Łucja
25/06/2014 @ 22:10
Lubię takie pasty i Twojej też będę musiała spróbować 🙂 Zdjęcia kuszą!
wedelka
25/06/2014 @ 09:16
Lubię takie pasty: smacznie i zdrowo 🙂
Pati
25/06/2014 @ 08:14
Z suszonymi pomidorami brzmi pysznie!