Sos śmietanowy z anyżówką (np. do łososia lub owoców morza)
To w zasadzie przepis na sam sos – sos śmietanowy, tym razem z wódką anyżową. Doskonale nadaje się na przykład jako dodatek do grilowanego łososia, jak widać na zdjęciu. Muszę powiedzieć, że nawet Małżonek – który wielkim fanem smaku anyżowego nie jest – zajadał ze smakiem. 🙂
Sos śmietanowy
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 50-100 ml anyżówki (np. Pernod)
- 300 ml śmietany 36%
Poszatkować cebulę i podsmażyć na maśle aż będzie miękka. Zawsze do smażenia cebuli dodaję pieprz.
Dodać zmiażdżony czosnek i chwilę jeszcze poddusić. Dodać anyżówkę i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż sos zgęstnieje. Posypać np. zieloną pietruszką lub koperkiem.
Efekt może być taki:
Ania
20/05/2012 @ 23:37
anyzowka ? ehh? ale bardzo pyszny sos 😀