Papryka faszerowana po śródziemnomorsku
Miałam mało czasu a goście tuż tuż… Potrzebowałam coś szybkiego i smacznego do przygotowania… No to może papryka faszerowana w stylu śródziemnomorskim? Jest lekka, szybka w przygotowaniu, zdecydowanie zdrowa – same warzywa, przyprawy, chudy ser feta i oliwa z oliwek… Okazało się, że jako przekąska zniknęła jako pierwsza – goście byli zachwyceni. Myślę, że od teraz dużo częściej papryka faszerowana będzie gościła na moim stole. Serdecznie zapraszam. 🙂
Papryka faszerowana po śródziemnomorsku – składniki:
- 2 papryki
- ok. 150-200 g sera fety
- ok. 12 pomidorków koktajlowych lub 2 normalne
- ok. 12 czarnych oliwek
- ok. 10 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini)
Papryki myję kroję na połówki i usuwam nasiona. Do miski wkładam pokrojone na połówki oliwki i pomidorki.
Jeśli korzystam z dużych pomidorów to kroję je w kostkę. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę fetę i pokrojone listki bazylii, wciskam czosnek. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek extra vergine Monini.
Farsz nakładam na połówki papryki, które wcześniej przekłuwam nożem aby soki mogły wypłynąć a nie zostać w środku.
Polewam na wierzchu jeszcze odrobiną oliwy z oliwek extra vergine Monini i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na jakieś 30-40 minut.
NatashaSun
19/09/2013 @ 08:43
Pieknie wygląda, uwielbiam paprykę pieczona , swieżą, paste 🙂 , widze ją w towarzystwie bagietki 🙂 A jakie dodatki można by było wrzucić by była bardziej treściwa ?
Dorota
19/09/2013 @ 16:49
Myślę, że to co kto lubi…. kurczaka lub boczek… byle wcześniej usmażone;) Pozdrawiam:)
Oliwka 2012 » INNE » Na Stole
18/11/2012 @ 14:41
[…] […]