Knedle serowe z morelami

Knedle serowe z morelami

Lubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania 🙂

Knedle serowe z morelami

Składniki:

  • 500 gram półtłustego twarogu
  • 2 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 5 dkg miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 250 gram mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • mielone migdały do obtoczenia

1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu a można przed włożeniem przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla.

Knedle serowe z morelami Knedle serowe z morelami Knedle serowe z morelami Knedle serowe z morelami Knedle serowe z morelami

2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.

Smacznego 🙂

Knedle serowe z morelami

Knedle serowe z morelami