Knedle serowe z morelami
Lubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania 🙂
Knedle serowe z morelami
Składniki:
- 500 gram półtłustego twarogu
- 2 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 5 dkg miękkiego masła
- 2 żółtka
- 250 gram mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- mielone migdały do obtoczenia
1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu a można przed włożeniem przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla.
2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.
Smacznego 🙂
martawkuchni.blog.pl
18/09/2013 @ 11:02
prezentuje się rewelacyjnie:) mniam mniam:)
Paulina
17/09/2013 @ 22:23
Świetne danie 🙂 też muszę się chyba zabrać za taką twarogową wersję knedli 😀
Gotuj z Cukiereczkie
17/09/2013 @ 17:27
jejku, ale śliczne te Twoje knedelki 😉 wyglądaja wspaniale 😉
ankawell
17/09/2013 @ 07:22
serowego ciasta na knedle jeszcze nigdy nie robiłam / zawsze ziemniaczane z grysikiem zagniatam 🙂 / … zaintrygowałaś mnie … muszę spróbować 🙂
lutka40
16/09/2013 @ 20:47
WYGLĄDAJĄ CUDOWNIE !
Ola in the kitchen
16/09/2013 @ 16:22
Ale one ślicznie wyglądają! 😀
zjedz_mnie
16/09/2013 @ 10:39
Ło matko, aż się zaśliniłam tak apetycznie wyglądają:)
Natalia - Poezja Sma
15/09/2013 @ 23:00
Wyglądają pięknie! Chętnie bym się wprosiła na obiad 🙂
Marta @ Co dziś zje
15/09/2013 @ 20:44
Jasne, że lubimy knedle, ale moje tak ładnie nie wychodzą 🙂
codojedzenia
15/09/2013 @ 19:48
Oj też za mną hodzą knedle! Pyszne!
Pozdrawiam
Kuchnia u Krysi
15/09/2013 @ 19:38
Twoje knedle wyglądają tak pięknie, że nie mam wątpliwości, że są bardzo smaczne. Nie robiłam z morelami. Tym Twoim nie mogłabym się oprzeć 🙂
Opalanka
15/09/2013 @ 19:16
Piękne! Mam problem, bo tylko ja je w domu uwielbiam, jakoś nie mogę się zebrać do zrobienia trzech sztuk. Albo się do kogoś wproszę, albo muszę zaprosić do siebie:)
Ania
15/09/2013 @ 18:51
wyglądają cudownie:) też je widziałam u AZgotuj:)
skoraq cooks
15/09/2013 @ 14:43
Jakie śliczne i zgrabne. Knedle morelowe to nowość, ale też chyba podobnie jak u Ciebie wyląduje w folderze do zrobienia 🙂
Dorota
15/09/2013 @ 18:42
Na pewno warto wypróbować :)!
Łucja
15/09/2013 @ 13:28
ależ mam na takie ochotę 🙂 wyglądają wspaniale!!
Samantha
15/09/2013 @ 06:29
A to sie zmowilysmy, pyszne z morelami, pozdrawiam
Dorota
15/09/2013 @ 18:47
Dobre knedle nie są złe..:)!
Kokilka
14/09/2013 @ 18:05
boskie! mam gdzieś zakopany przepis, podobno na świetne knedle
Dorota
15/09/2013 @ 18:47
To koniecznie trzeba go poszukać 🙂
Anita
14/09/2013 @ 17:11
I to jest najpiękniejsza chwila blogowania:) Wyszły piękne:)
Dorota
15/09/2013 @ 18:48
Dziękuję 🙂
Amber
14/09/2013 @ 15:24
Cudowny widok!
Beata Filak
14/09/2013 @ 11:58
Wow, niesamowite połączenie! Zawsze knedle kojarzyły mi się z lekko kwaskowym smakiem. Morele muszą całkowicie zmieniać ten smak. Z pewnością z ciekawości spróbuję kiedyś zrobić!
Dorota
15/09/2013 @ 18:48
Warto..:)
domowacukierniaewy.b
14/09/2013 @ 11:27
Uczta dla podniebienia! Na sam ich widok ślinka leci 😛