Pasta z cukinii do chleba
Jakoś tak ta kilkudniowa przerwa świąteczna wybiła mnie z rytmu i było mi jakoś ciężko wrócić do codziennej rutyny… Mam nadzieję, że mi to wybaczycie… 😉
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pastę do chleba z cukinii. Wykorzystałam do jej przygotowania oprócz cukinii również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba 🙂
Pasta z cukinii do chleba
Składniki:
- około 300 g cukinii (2 małe)
- 1 cebula
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy
- sól, pieprz, szczypta kurkumy
- 1-2 łyżki oleju
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę a następnie dodać startą cukinię. Smażyć na małym ogniu- ciągle mieszając- aż cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów.
Do ostudzonej cukinii dodać pozostałe składniki: suszone pomidory, koncentrat, sól, pieprz i szczyptę kurkumy i ugotowaną fasolę lub ciecierzycę. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Smacznego 🙂
Łucja
20/04/2015 @ 23:18
Jestem ciekawa jak smakuje taka pasta 🙂
Natalia - Poezja Smaku
17/04/2015 @ 15:54
Cukinia w składzie bardzo zaskakuje na plus! 😀
margot
16/04/2015 @ 19:18
Ja pasty lubię na równi z pasztetami , a ta mi się bardzo widzi
Magda C.
16/04/2015 @ 12:23
Bardzo fajne smarowidło 🙂 Z cukinii chętnie spróbuję 🙂
Agnieszka, Kulinaria na obcasach
16/04/2015 @ 01:04
Takiej pasty nie miałam okazji jeszcze próbować, ale wygląda bardzo ciekawie 🙂 To musi być wspaniały smak
Kuchnia u Krysi
15/04/2015 @ 23:13
Ciekawy przepis. Lubię fasolę dodawać do różnych potraw. Myślę, że zasmakowałaby mi ta pasta 🙂
Magdalena
15/04/2015 @ 20:53
świetny pomysł, bardzo podoba mi się takie smarowidło! 🙂
Agnieszka
15/04/2015 @ 14:37
Bardzo lubię wszystkie pasty, a takiej jeszcze nie robiłam 🙂
Salvador Dali
15/04/2015 @ 06:13
wow! Nie pomyślałabym, że można zrobić z cukinii! 😀
Wygląda bosko, jak dla mnie do zrobienia i to na już 🙂
Ania
14/04/2015 @ 19:14
mniam mniam! 🙂 takim domowym smarowidłem mnie kupiłaś 🙂
foodmania
14/04/2015 @ 18:52
świetna pasta, idealna na kanapkę 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
14/04/2015 @ 16:32
Podobne pasty robimy jednak bardzo często je zapiekamy w formie pasztecików/muffinek 🙂
Wygląda pysznie 🙂
healthy maniacs
14/04/2015 @ 15:16
biorąc pod uwagę, że pasztet z cukinii jest obecnie mim ulubionym myślę, że muszę niezwłocznie zrobić taką pastę 🙂
Tatiana
14/04/2015 @ 14:18
Ja zazwyczaj do chleba używam masło tahini ale dla odmiany chętnie spróbuję takiej pasty 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
14/04/2015 @ 13:47
Bardzo smaczna pasta, takiej nie robiłam jeszcze 🙂
majka
14/04/2015 @ 09:23
Musi byc pyszna! LUbie taki smarowidla 🙂
Amber
14/04/2015 @ 08:02
Pyszne smarowidło!
Pati
14/04/2015 @ 07:30
Pasta z moją ukochaną cukinią. Pycha!