Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem
Dzisiaj mam dla Was propozycję – pieczony łosoś z cukiniowym makaronem. Jeśli lubicie łososia to na pewno będziecie zachwyceni tym przepisem. To idealny przepis na szybki i zdrowy obiad. Na początku nie byłam zachwycona pomysłem na dodatek nasion kminu czy kminku do łososia, ale muszę powiedzieć, że w takim połączeniu z cukrem muscovado, czosnkiem i octem tworzy ciekawy smak. Niestety nie miałam oleju z orzechów arachidowych, który pewnie by jeszcze urozmaicił smak tego łososia. Jednak wersja z olejem rzepakowym jest i tak bardzo smaczna. Zapraszam na pieczonego łososia z cukiniowym makaronem 🙂
Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem
Składniki
- 4 filety z łososia po około 200g każdy
- 3 łyżki jasnego cukru muscovado
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (u mnie nasiona kminku)
- 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 3 łyżki oleju z orzechów arachidowych (u mnie rzepakowy) plus extra do posmarowania blaszki
- sól, pieprz
- 2 cukinie
Blaszkę/naczynie żaroodporne posmarować olejem. Łososia opłukać, osuszyć i ułożyć na blaszce/w naczyniu.
Do miseczki włożyć cukier, zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę zmiażdżonych nasion kminu lub kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dobrze zamieszać i posmarować miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury.
Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze.
Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać plastry.
Pozostałą łyżkę oleju wylać na patelnię. Wrzucić pozostałe nasiona kminu/kminku i smażyć około 10 sekund. Dorzucić plastry cukinii i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aby cukinia lekko zmiękła.
Smacznego 🙂
źródło: 200 light weekday meals, Hamlyn
Ania
24/01/2015 @ 21:01
świetnie podany 🙂 lubię łososia – to moja ulubiona ryba 🙂
Łucja
19/01/2015 @ 13:54
Pysznie doprawiona rybka!
Pati
19/01/2015 @ 08:59
Zdrowo i bardzo smakowicie, niemal wiosenne!
miesoczyryba
18/01/2015 @ 15:16
uwielbiam łososia , a ten przepis wyglada naprawde super, na pewno wypróbuje 🙂 przy okazji zapraszam na mojego bloga http://www.miesoczyryba.cba.pl
domowacukierniaewy.blox.pl
17/01/2015 @ 12:18
Jak ja uwielbiam łososia <3
Kuchnia u Krysi
16/01/2015 @ 23:17
Mój ulubiony łosoś. W takim wydaniu nie jadłam, ale myślę, że zasmakowałby mi. Nie wiedziałam co to za makaron cukiniowy, ale na końcu wszystko się wyjaśniło. Dobry pomysł. Smaczny pomysł 🙂
Amber
16/01/2015 @ 21:47
Pychota!
U mnie dzisiaj też był łosoś, ale z pastą…
Magda C.
16/01/2015 @ 20:30
Ależ smakowicie to wygląda!
skoraq cooks
16/01/2015 @ 15:44
Zjadłabym i to z wielkim smakiem takiego łososia. DO tego jeszcze ten niemakaronowy makaron. Jak dla mnie super 🙂
Pani M.
16/01/2015 @ 14:35
I u nas dzisiaj łosoś 😉 z mnóstwem ziół! Uwielbiam tą rybę! Pozdrowienia!!!
marcela
16/01/2015 @ 11:54
mmmniam! łosoś jak marzenie! <3
nie chciałabyś przypadkiem zgłosić się do konkursu na moim blogu?
Tematem jest czekolada 😉
Salvador Dali
16/01/2015 @ 08:21
to danie wygląda rewelacyjnie! Mmmm.. cud, miód, malina!