Piernik na piwie
Dzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness. Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach 🙂 Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą. Na pewno jeszcze raz zrobię go na Święta i Wam go też polecam :)! I dobra rada od Natalii…. kupcie koniecznie dwa piwa, jedno dla Męża, bo może się okazać, że zabierzecie się za pieczenie a zabraknie Wam piwa…;)
Piernik na piwie
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 szklanka ciemnego piwa Guiness
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/)
Smacznego 🙂
Magda C.
22/12/2013 @ 11:36
Wspaniały! Zjadłabym kawałek 🙂
RewolucjeNaTalerzu
13/12/2013 @ 14:19
Chyba dawno mnie tu nie było, bo umknął mi piernik :). Ładnie wyrośnięty i zachęcający do spróbowania 🙂
babeczka
10/12/2013 @ 19:52
Bardzo dostojne ciacho 😀
kulinarny blog saman
10/12/2013 @ 18:40
Super, ale wyrósł, bajeczny 🙂
Dorota
10/12/2013 @ 16:30
Jak to się nie zmieści ;)? To tylko mała porcyjka :)! Pozdrawiam!
zjedz_mnie
10/12/2013 @ 12:28
O rany jaki wielkolud! Świetnie się prezentuje, co do smaku to wyobraźnia zadziałała 🙂
bielinka
10/12/2013 @ 10:59
nawet nie próbuję sobie wyobrazić jaki był pyszny! 🙂
skoraq cooks
09/12/2013 @ 10:43
Ale dostojny ten piernik 🙂
napiecyku
08/12/2013 @ 20:35
Kiedyś upiekłam podobny, ale się nie pochwaliłam…bo tylko mnie zdenerwował:)
napiecyku
08/12/2013 @ 20:34
Również piekłam podobny, ale się nim nie pochwaliłam…bo tylko mnie zdenerwował. Pozdrawiam:)
Dorota
10/12/2013 @ 16:42
A czemu zdenerwował? Pozdrawiam:)
Ola in the kitchen
07/12/2013 @ 21:04
Ulala jaki okazały 😀 Nie zapomni kupić jednego piwa dla siebie ;D
Anita
07/12/2013 @ 16:11
Podziwiam go, taki ładny:)
Pan Deserek :)
07/12/2013 @ 13:11
Takiej wersji piernika na piwie nie znałem 😉 ale jak zawsze od Ciebie Dorotko można się czegoś nowego nauczyć 🙂 będę testował to ciasto bo wygląda bardzo apetycznie 😉
Dorota
10/12/2013 @ 16:37
Bardzo polecam! Pozdrawiam 🙂
basinepichcenie
07/12/2013 @ 11:41
Ależ piękny kawał piernika… na piwie, czy też nie, prezentuje się obłędnie
Andźka
06/12/2013 @ 14:33
I mnie się podoba ten piernik, choć w przypadku tego piwa mąż by po nie nie sięgnął 😉 Nie lubi ciemnych, lekko słodkich piw- ufff jak dobrze! 😉 Ryzyko, że piwo zniknie jest minimalne 🙂
A piernik wygląda obłędnie puszyście!
Dorota
10/12/2013 @ 16:34
Ale chyba ciasto zje ;)?Pozdrawiam 🙂
dżemdżus
05/12/2013 @ 22:06
Tym piwnym ciastem kupiłaś nie tylko mnie, ale i mojego męża oraz potomstwo. Już im obiecałam, że niebawem zrobię, jak tylko zapewnią piwo. Wygląda cudnie.
Dorota
10/12/2013 @ 16:33
Na pewno będzie wszystkim smakował :)! Pozdrawiam 🙂
Opalanka
05/12/2013 @ 21:03
OOoo , taki piernik,, to dopiero piernik! Piękny:)
Ania
05/12/2013 @ 20:57
ale wysoki:) fajny ten dodatek piwa:)
Kuchnia u Krysi
05/12/2013 @ 18:12
Fantastyczny piernik. Piękna błyszcząca polewa. Ja też muszę jeszcze piernik upiec, więc kto wiem może skorzystam z tego przepisu 🙂
Dorota
10/12/2013 @ 16:32
Baaardzo polecam :)!
Salvador Dali
05/12/2013 @ 17:10
rada najlepsza 😀 Ale ja wzięłabym 4pak, bo jak ciasto zasmakuje, to zrobi się jeszcze dwa.. 😀
Ale super ci wyrósł! Mmm 🙂 i ta polewa… <3
Dorota
10/12/2013 @ 16:32
Dobra rada nie jest zła ;)! Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.b
05/12/2013 @ 15:59
Wow, ale wysoki! Świetny piernik, cudo 🙂
Zosia
05/12/2013 @ 14:42
Wygląda pysznie, chyba upiekę taki na święta 🙂
Dorota
10/12/2013 @ 16:31
Na pewno warto :)! Pozdrawiam!
Natalia - Poezja Sma
05/12/2013 @ 14:06
Wyszedł piękny Dorotko! Dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu i cieszę się, że Wam smakował :)))
Malwinka
05/12/2013 @ 11:31
Fantastyczny! Jaki wyrośnięty 🙂
pieczarka mysia
05/12/2013 @ 09:15
Jest bajeczny 😉 zapisuje do zrobienia!
Upiecz coś zdrowsze
05/12/2013 @ 09:04
śliczny ten piernik 🙂
wedelka
05/12/2013 @ 08:37
Jaki wysoki 🙂 Robiłam w zeszłym roku piernik na Guinessie. Był bardzo smaczny. Tylko u mnie zamiast miodu, była melasa 🙂
margot
05/12/2013 @ 06:39
udał się przepięknie ,mniam
Inspirowane Smakiem
05/12/2013 @ 05:09
musi być wspaniały! w świątecznym menu już się u mnie nie zmieści, ale może w karnawale;))))