Przepis na Rafaello na krakersach
Rafaello uwielbiam, jak zresztą wszystko co kokosowe 🙂 To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… 😉 Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru. A po trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje w tej wersji to niestety brak właściwych krakersów… te do których miałam dostęp były niestety lekko twardawe. Mimo tej niedogodności ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:)
Przepis na Rafaello na krakersach
Składniki:
- 1 litr mleka (u mnie 400 ml mleczka kokosowego i 600 ml mleka)
- 3 czubate mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 paczka wiórków kokosowych 250 g
- 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej
- 200 g białej czekolady
- 2 duże paczki krakersów
Posypka:
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 5 łyżek mielonych migdałów
lub
- paczka wiórek kokosowych
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj).
2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodać mleko rozrobione z mąkami i kilka minut gotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Przestudzić masę.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać.
4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe.
Smacznego 🙂
patrycja
22/11/2013 @ 16:16
Witajcie ciasto rewelacja ale żeby krakersy nie były twarde namoczcie je delikatnie w zimym mleku
Dorota
22/11/2013 @ 17:51
Super pomysł :)! Dziękuję i pozdrawiam :)!
Ola in the kitchen
27/08/2013 @ 22:40
Kokosowa delicja! Pięknie wygląda i na pewno wspaniale smakuje 😀
Ania
25/08/2013 @ 08:47
Również jestem fanką kokosa:) a to ciasto uwielbiam – tylko że ja robię na herbatnikach. Dawno nie robiłam, przeważnie czekam na jakąś okazję z nim:)
Kobiece horyzonty
22/08/2013 @ 21:12
Aż ślinka cieknie na sam widok! Pycha!
Bożena B.
22/08/2013 @ 18:15
Z wyborem krakersów u nas jest nieźle, tak się zastanawiam nad możliwością użycia np, ciastek kokosowych najlepiej prostokątnych, jeśli już takich brak , to w przypadku okrągłych uzupełnić wolne
przestrzenie skruszonymi. Tak czy owak, pomysł super, gdy zrobię na pewno się pochwalę, pozdrawiam i życzę niesłabnącej inwencji twórczej
Dorota
22/08/2013 @ 18:33
Oby z tymi ciastkami nie było tylko za słodko… Może zrobić w dwóch mniejszych foremkach i porównać ;)? Czekam na wyniki! Dziękuję za życzenia i pozdrawiam :)!
Bożena Bryk
22/08/2013 @ 16:35
Świetny przepis, a jakie krakersy użyć, słodkie, czy wytrawne, może pół na pół ?
Masa i pomysł genialny na szybki i wykwintny deser
Dorota
22/08/2013 @ 16:43
Moje krakersy były do bani -brak w pobliżu sklepu z polską żywnością 🙁 -ale najlepiej użyć wytrawnych np. Lajkonik, żeby nie było zbyt słodko ;)! Uwaga…ciasto jest uzależniające…;)! Pozdrawiam i czekam na komentarz czy smakowało…!
domowacukierniaewy.b
22/08/2013 @ 15:44
uwielbiam 🙂 Jest po prostu boskie.
Monica
22/08/2013 @ 13:36
Bo każdy ma swój sposób na to rafaelllo 😉 Ale chyba zawsze jest jednakowo pyszne. Ja mam przepis od teściowej 😉
Pozdrawiam serdecznie!
Łucja
21/08/2013 @ 22:51
po prostu uwielbiam 🙂 nic dodać nic ująć! świetny pomysł z mleczkiem kokosowym, zapamiętam 😛
Kaś
21/08/2013 @ 19:45
uwielbiam! jest totalnie uzależniające 🙂
Dorota
22/08/2013 @ 16:43
Niestety 😉
KulinarnaJa
21/08/2013 @ 19:41
Bardzo lubię ten przepis. Smak jest wyjątkowy dzięki krakersom~:)
Dorota
22/08/2013 @ 16:44
i kokosowi 🙂
Kuchnia u Krysi
21/08/2013 @ 19:14
Myślę, że ta modyfikacja wyszła na dobre i Twojemu fantastycznemu Rafaello i smakoszom pałaszującym ten pyszny deser. Wygląda niesamowicie kusząco
Dorota
22/08/2013 @ 16:44
Bardzo dziękuję :)!
Opalanka
21/08/2013 @ 16:15
Bardzo ładny, słodyczowy cudak, ciekawa jestem tego połączenia 🙂
Dorota
22/08/2013 @ 16:45
Koniecznie trzeba wypróbować 🙂
Natalia - Poezja Sma
21/08/2013 @ 13:45
Pyyyycha. Uwielbiam je 🙂 Choć wolę wersję herbatnikową.
Dorota
22/08/2013 @ 16:46
Jak następnym razem nie będę miała odpowiednich krakersów to też spróbuję z herbatnikami 😉 Pozdrawiam!
Emcia
21/08/2013 @ 12:42
Jestem wielką fanką tego "ciasta"! Pyszności!
Babeczka
21/08/2013 @ 12:10
Wygląda baardzo zachęcająco:)
Anita
21/08/2013 @ 10:31
Uwielbiam to połączenie: Słodkie i słone krakersy:)
Kulinarna Fuzjua
21/08/2013 @ 10:23
Obłęd ! Zapisuję i robię 🙂
Mam tylko pytanie dotyczące tych krakersów. Czy używasz jakiś konkretnych? Pytam, bo najczęściej są one słone, a takie chyba nie będą odpowiednie :/
Dorota
22/08/2013 @ 16:48
Najlepsze są Lajkonik…słone ale właśnie o to chodzi, żeby nie było mdląco słodkie… Moje krakersy nie były najlepsze ale nie miałam dostępu do Lajkonika…:( Pozdrawiam i czekam na wiadomość czy smakowało :)! Pozdrawiam!
magda
21/08/2013 @ 10:17
Ach, kokosowy zawrót głowy, coś dla mnie! Pyszności 🙂
Samantha
21/08/2013 @ 09:00
Znakomicie wygląda i przepysznie się prezentuje 🙂
Dorota
22/08/2013 @ 16:49
Dziękuję Samantho 🙂
Łasuch w kuchni
21/08/2013 @ 08:59
A mi tu ślinka cieknie jak patrzę na to domowe wydanie rafaello 🙂