Przepis na risotto z grzybami
Jak byłam w Polsce to dostałam fantastyczny prezent od mojego Brata i Bratowej, a mianowicie pojemnik z zamrożonymi ugotowanymi grzybami:)! Oj, dawno mnie nic tak nie ucieszyło! Jak się mieszka za granicą to ma się nieco utrudniony dostęp do pewnych produktów i właśnie świeże grzyby są jednym z nich. Oczywiście dostaję od Rodzinki suszone grzyby czy grzyby w occie…. ale świeżych nie jadłam wieki! Zastanawiałam się co z nich przyrządzić i stwierdziłam, że przygotuję kremowe risotto z grzybami. Wyszło cudowne kremowo-grzybowe risotto, które zachwyciło wszystkich domowników. Ja zaś chętnie wrócę do tego przepisu jak tylko kiedyś dostanę podobny prezent… 🙂 Oto mój przepis na risotto z grzybami.
Przepis na risotto z grzybami – składniki:
(porcja na 4-6 osób)
- około 0,5 kg ugotowanych grzybów
- 2-3 cebule
- 75 g startego parmezanu
- 2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphia
- około litra gorącego bulionu drobiowego
- ryż arborio – 400g
- sól, pieprz, oliwa
1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę.
2. Wsypuję ryż i mieszam dłuższą chwilę aż cały ryż zrobi się szklisty. Cały czas mieszam! Po trochu – małymi porcjami! – dolewam gorący bulion i mieszam aż się cały wchłonie zanim doleję następną porcję. Całość zajmie ok. 20 minut.
3. Jak ryż zrobi się miękki doprawiam solą i pieprzem. Dodaję serek i 3/4 startego parmezanu. Mieszam aż wszystko się połączy. Podaję pospany resztą parmezanu.
Smacznego 🙂
ankawell
16/04/2013 @ 18:39
w zamrażalniku mam jeszcze jeden pojemnik podgrzybków 🙂
jakby czekał na ten przepis :):):) będzie uczta 🙂
domowacukierniaewy.b
10/04/2013 @ 10:48
mniam, fantastyczne danie 🙂
Natalia
09/04/2013 @ 17:36
Uwielbiam risotto grzybowe, smakuje wspaniale, a z takiej ilości grzybów leśnych to już na pewno!
Samantha
09/04/2013 @ 11:03
Chyba nie ma nic smaczniejszego jak risotto z grzybami ! Wygląda tak przepysznie, że z chęcia cały talerzk bym zjadła ! 🙂
Veronika
09/04/2013 @ 09:36
Widzę zmiany! Pozytywnie 🙂
majka
09/04/2013 @ 08:47
Ja mam to szczescie, ze dostaje mrozone grzyby od mamy 🙂 Risotto z grzybami bardzo lubie. Robilam kiedys z przepisu Jamiego (jest nawet u mnie na blogu) i bylo przepyszne. Chyba znow zrobie :))
Pozdrawiam cieplo.