Kurczak w sosie BBQ – “Wspomnienie lata”
Jak myślę o lecie, to myślę o wakacjach, ciepłej pogodzie, świeżych owocach i grilu. Niestety w tym roku nie mieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila 🙁 Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa 😉 Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś pysznego z piekarnika. Podawałam już przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie, które smakują i z grila i z piekarnika a dzisiaj proponuję przepis na pysznego kurczaka w sosie barbecue. Sos jest super prosty do przygotowania a kurczak smakuje niebiańsko. 🙂 Można teraz poćwiczyć i przygotować go z piekarnika a jak przyjdzie lato przepis będzie jak znalazł.
Kurczak w sosie bbq – składniki na marynatę:
- 8 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 8 łyżek płynnego miodu
- 8 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- ziarenka suszonego chili (opcjonalnie)
oraz:
- ok. 750g – 1 kg pałek z kurczaka
- sól
Kurczaka myję i osuszam. Posypuję solą. Wszystkie składniki marynaty mieszam i polewam kurczaka (najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce).
Piekarnik nastawiam na 220 stopni. Pałki kurczaka wykładam na płaską blaszkę którą wykładam folią aluminiową! Raz robiłam tego kurczaka w naczyniu żaroodpornym i ciężko tego żałowałam przy jego długim szorowaniu. 🙁 Kurczaka kilkakrotnie odwracać i za każdym razem smarować pozostałą marynatą.
Smacznego 🙂
Kacper
26/03/2021 @ 18:48
Mam pytanie odnośnie czasu pieczenia, gdyż albo nie jest napisane, albo nie widzę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
kosmetyczka warszawa
24/07/2018 @ 16:37
Pyszne nawet nieźle smakuje z piersią z kurczaka
Ania
11/12/2012 @ 14:37
Czy można tej marynaty użyć do żeberek?Aż mi ślinka cieknie:)
Dorota
11/12/2012 @ 18:35
Myślę, że jak dodać marynatę do podgotowanych żeberek to powinno się udać:)! Pozdrawiam!
Chicken BBQ « Delicious cooking
28/10/2012 @ 21:16
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 8:16 pm Photos Feed Comments […]
Anna
11/10/2012 @ 15:19
Wow! 🙂
Dorota
01/10/2012 @ 15:02
Dziękuję bardzo 🙂 ! Pozdrawiam!
Dorota
01/10/2012 @ 15:01
…. który mija tak szybko..;)! Pozdrawiam!
Dorota
01/10/2012 @ 14:59
szkoda,że nie wszystkie można ;)! Pozdrawiam!
Dorota
01/10/2012 @ 14:57
Dziękuję i pozdrawiam 🙂 !
Kaś
30/09/2012 @ 22:35
jej wygląda przesmacznie! jak zwykle nie jem skórki, tak tą bym zjadła pierwszą 🙂
Dorota
01/10/2012 @ 15:07
…to zapraszam 🙂 ! Pozdawiam!
Weronika
30/09/2012 @ 19:02
Ohh ale apetyczna marynata, nawet jak dla wegetarianki !
Wygląda tak karmelowo : )
Dorota
01/10/2012 @ 15:06
… i jeszcze bosko smakuje :)! Pozdrawiam!
Capacitier
29/09/2012 @ 16:17
Fajne są takie wspomnienia lata w środku zimy. 🙂
Dorota
01/10/2012 @ 15:05
..i smakowite :)! Pozdrawiam!
Pan Deserek :)
29/09/2012 @ 16:14
Kurczak fantastyczny – a tutaj czuje ten zapach i smak 🙂 pyszność!!!
Dorota
01/10/2012 @ 15:05
To zapraszam do zrobienia Panie Deserku 🙂 ! Pozdrawiam!
Jowita
28/09/2012 @ 22:41
Prosty , a jakże doskonały przepis na przyrządzenie smakowitego kurczaka inaczej. Dzięki.
Dorota
01/10/2012 @ 15:04
Przepis prosty i rzeczywiście smakowity :)! Pozdrawiam!
Samantha
28/09/2012 @ 21:51
Powiało latem Dorotko, tak pyszne jedzonko można zawsze przyrządzać ! Wspaniałe i przepysznie wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
01/10/2012 @ 15:03
Dziękuję Samantho :)! Choć tyle mogę zrobić, żeby wspominać lato ;)! Pozdrawiam!
Adela
28/09/2012 @ 19:21
Wygląda apetycznie. Przepis wypróbuję niebawem. Tymczasem pozdrawiam. 🙂
Lovelykate
28/09/2012 @ 13:49
U mnie też w tym roku mało było grillowania i bardzo żałuję. Ale taka mięsna propozycja, na pewno choć trochę przypomni błogi, wakacyjny, leniwy czas 😉
Magda
28/09/2012 @ 09:41
uwielbiam przywolywac wspomienia za pomoca smakow .. 🙂
Natka
28/09/2012 @ 09:15
Ale pyszności u Ciebie -uwielbiam kurczaka a ten na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam!