Banoffee Pie
Banoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. 🙂
Potrzebne będą:
- 200 g ciastek kruchych (ja użyłam digestive)
- 100 g masła
- 2 puszki mleka skondensowanego lub masa krówkowa (2 x 397 g)
- 4-5 dojrzałych bananów
- 500 ml śmietany 30-36%
- kawałek gorzkiej czekolady
Ciastka rozkruszam na drobno – wkładam do szczelnie zamkniętego woreczka foliowego i uderzam wałkiem, ale można też użyć bardziej zaawansowanych urządzeń kuchennych… Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy.
Wkładam do lodówki na jakieś pół godziny.
Przygotowanie toffi jest bardziej skomplikowane. Dzień wcześniej wkładam puszki z mlekiem skondensowanym do głębokiego rondelka i zalewam wodą. Gotuję ok 3 godzin ale sprawdzam cały czas czy puszki są pod wodą bo inaczej mogą się rozerwać.
NIGDY nie wolno otwierać puszki zanim nie ostygnie!!! Dlatego gotuję je dzień wcześniej.
Tak przygotowane toffi wykładam na warstwę ciastek.
Na toffi układam obrane i pokrojone w plasterki banany.
Na warstwę bananów natomiast wykładam ubitą śmietanę. Całość posypuję startą gorzką czekoladą.
monisa
18/03/2014 @ 16:08
Super wpis, banany są genialne dla zdrowia. Też oglądałam ten film o nich. Dzięki za wpis https://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0
Karolina
04/03/2014 @ 19:28
Hej
o jakie dokladnie ciastka chodzi na spod ? Digestive to zwykle herbatniki?
prosze o odp 🙂 pzdr
Dorota
04/03/2014 @ 19:47
Witaj, to herbatniki z mąki pełnoziarnistej. W Polsce można na pewno kupić LU digestive. Najlepiej wpisz w googla i zobacz jak wyglądają… Pozdrawiam :)!
karolina
28/02/2014 @ 19:32
czy te ciastka polączone z masłem piec w piekarniku? jak tak to jaki czas?
Marek
01/03/2014 @ 19:20
Nie, ciasto należy do kategorii tych ‘bez pieczenia’… Tylko lodówka bierze udział… 🙂
Sernik kajmakowy - przepis na sernik z masą krówkową - UgotujmyTo.pl
18/11/2013 @ 19:40
[…] Ciasteczka digestive pokruszyć (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) dodać rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć na tortownicę (średnica 22 cm) […]
Tarta limonkowa (key lime pie) - UgotujmyTo.pl
29/09/2013 @ 20:13
[…] Herbatniki rozdrobnić (zobacz np. tutaj) dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 […]
Sernik na zimno jeżynowy - przepis na sernik na zimno z jeżynami
03/09/2013 @ 00:06
[…] Ciasteczka rozdrobnić wałkiem lub robotem na drobno (zobacz np. https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/) Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej czyli włożyć do szklanej miski umieszczonej […]
Tarta z malinami - Przepis na tartę malinową od UgotujmyTo.pl
12/08/2013 @ 00:06
[…] Ciastka rozkruszamy na drobne okruszki (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) i mieszamy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy […]
Sernik miętowy - przepis na sernik limonkowo-miętowy mojito
12/07/2013 @ 00:05
[…] Ciastka rozdrobnić w blenderze lub wałkiem (zobacz np. tutaj) i wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm […]
Lovciu
11/04/2013 @ 13:44
Robiłem to cudo ostatnio i wyszło prze prze przepyszne! Jedynie nie wiem czemu ale toffi okazało się za rzadkie i ciasto troszkę się rozpływało. Było to kupiona masa krówkowa której nie trzeba było gotować. Czy to był błąd i takie ugotowane jest gęstsze czy to zależy od firmy?
Pozdrawiam
Dorota
11/04/2013 @ 14:11
Myślę, że to zależy od firmy…. Ostatnio korzystałam z masy jakiejś mało znanej firmy i była tak gęsta, że nie mogłam jej wyjąć łyżką z puszki…Nawet nie chciała się zmiksować i musiałam masę -dosłownie -przecierać przez sito 🙁 Można więc trafić na masy za gęste i za rzadkie… Mam jednak nadzieję, że następne będzie już idealne :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie!
Gosia
03/04/2013 @ 21:59
Do bazy uzylam ciastek z dodatkiem posiekanych orzechow laskowych I pieklam przez 10min w piekarniku przed polaniem masa toffie:)wyszło przepysznie:)
Dorota
05/04/2013 @ 21:22
Dziękuję za podzielenie się doświadczeniami, bo każda informacja się przyda…:) Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
patrycja
29/03/2013 @ 13:32
a ja muszę przyznać, że zupełnie mi to "ciasto" nie wyszło. już dawno tak nie miałam żeby stosując się do przepisu wyszła klapa. wszystko przez to, że spód w ogóle nie stwardniał… i deser rozsypywał się przy wyjmowaniu z formy. poza tym – bardzo smaczne.
Dorota
29/03/2013 @ 20:50
Właśnie zrobiłam to ciasto kolejny raz… i kolejny raz wyszło… więc proporcje są ok. Jeśli spód nie stwardniał to jedyne co mi przychodzi do głowy to nieodpowiednie ciastka…. Proszę napisz jakich użyłaś…skonsultujemy z innymi czytelnikami. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat:)!
Ewa
25/03/2013 @ 10:19
Witam serdecznie 🙂 mam plan zrobić to ciasto na święta, jednakże nigdy nie ubijałam śmietany, szukając w różnych przepisach jest rożnie cukier, cukier puder, cukier wanilinowy, która opcja najlepsza i w jakich proporcjach, pozdrawiam 🙂
Dorota
25/03/2013 @ 14:54
Ja korzystam ze śmietany do której nic nie dodaję… Cukru nie trzeba bo masa toffi jest wyjątkowo słodka. Natomiast wiem, że w Polsce nie wszystkie śmietany ubite będą się trzymać więc najlepiej zaopatrzyć się w śmietan-fix czy jak to się nazywa… żeby śmietana nie opadła. Na opakowaniu powinno być napisane na jaką ilość można tego użyć. Trzymam kciuki i pozdrawiam :)!
Kasia
25/12/2012 @ 12:58
pokłony!!! pokłony!!! 😀 pokłony dla Ciebie Dorota!! 🙂
zrobiłam wczoraj wieczorem poźno to ciasto , całą noc w lodówce przeleżało i dziś była oficjalna próba … i jest po prostu fantastyczne!! idealny spód ( podpiekłam go 10 min), idealne toffi, banany skropilam cytryną aby nie ciemniały i lekko cytrynką pachnie, i smietankę ubiłam 600 ml i czekoladka gorzka na góre starta- szaaaałłłł !!! ciasto, a w zasadzie deser robi furorę ! 🙂
Dorota
27/12/2012 @ 14:20
Bardzo się cieszę, że tak smakowało:)!Proponuję jeszcze spróbować mojego triffle…..też je uwielbiam… Pozdrawiam!
Kasia
22/12/2012 @ 11:22
wow !! jaka szybka odp :))) dziękuję 🙂 Chcialam jeszcze zapytać o mleko: kupiłam 2 puszki mleczka z Lidla – 397 g każda. Mam użyć dwie? Czy dokupić jeszcze jedną czy 2 wystarczą? ( nie wiem ile mają Twoje puszki, ale chyba więcej niż moje). Pozdrawiam 🙂
Dorota
22/12/2012 @ 13:27
Też 397g. Dzięki za uwagę….przepis uzupełniony:)! Pozdrawiam!
Kasia
22/12/2012 @ 10:53
przecudnie wygląda!!! chce zrobić na święta 🙂 a może mi ktoś powiedzieć na jaką blaszkę ten przepis? bo mam taka jedną.. ( 34 cm x 23 cm) i nie wiem czy bedzie dobra….
lub też mam formę to tarty ( z wyjmowanym dołem) o średnicy 23 cm..
I nie wiem którą wybrać?
Dorota
22/12/2012 @ 11:06
Ja korzystałam z blaszki 38×24 więc blaszki 34×23 można użyć a masa będzie troszkę wyższa. Smacznego i Wesołych Świąt:)! Pozdrawiam!
Samantha
28/08/2012 @ 17:30
Też lubie, niestety jestem na diecie, ale pewnie się skuszę ponieważ wygląda niesamowicie pysznie 🙂
Dorota
29/08/2012 @ 09:52
Oj tam… kawałeczek a potem długi spacerek… warto:)! Pozdrawiam!!!
GrowingUp
27/08/2012 @ 09:02
Moje ukochane ciasto!;)
Dorota
27/08/2012 @ 09:51
nie dziwię się..;)! Pozdrawiam!
Słodki smak czekola
26/08/2012 @ 16:35
Wygląda przepysznie… i kalorycznie ale przecież nie o kalorie w ciastach chodzi 😉 Wypróbuję!
U mnie sprawdził się przepis na banoffie wg. Jamiego Olivera – w wersji 30 minut, również gorąco polecam dla zapracowanych 🙂
Dorota
27/08/2012 @ 09:53
…wersji tego ciasta jest mnóstwo a każda wersja równie pyszna :)! Pozdrawiam!
karmel-itka
25/08/2012 @ 23:51
to ciasto mnie zawsze powala!
Dorota
27/08/2012 @ 09:56
…rozumiem Cię i pozdrawiam :)!
Bee
25/08/2012 @ 23:39
Jedno z moich ulubionych ciast 😀 Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂
Dorota
27/08/2012 @ 10:06
Moje też :)! Pozdrawiam!