Banoffee Pie

Banoffee pie

 

Banoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. 🙂

Potrzebne będą:

  • 200 g ciastek kruchych (ja użyłam digestive)
  • 100 g masła
  • 2 puszki mleka skondensowanego lub masa krówkowa (2 x 397 g)
  • 4-5 dojrzałych bananów
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • kawałek gorzkiej czekolady

Ciastka rozkruszam na drobno – wkładam do szczelnie zamkniętego woreczka foliowego i uderzam wałkiem, ale można też użyć bardziej zaawansowanych urządzeń kuchennych… Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy.

Ciasto banoffee

Wkładam do lodówki na jakieś pół godziny.

Przygotowanie toffi jest bardziej skomplikowane. Dzień wcześniej wkładam puszki z mlekiem skondensowanym do głębokiego rondelka i zalewam wodą. Gotuję ok 3 godzin ale sprawdzam cały czas czy puszki są pod wodą bo inaczej mogą się rozerwać.

Ciasto banoffee

NIGDY nie wolno otwierać puszki zanim nie ostygnie!!! Dlatego gotuję je dzień wcześniej.

Ciasto banoffee

Tak przygotowane toffi wykładam na warstwę ciastek.

Banoffee pie

Na toffi układam obrane i pokrojone w plasterki banany.

Banoffee pie

Na warstwę bananów natomiast wykładam ubitą śmietanę. Całość posypuję startą gorzką czekoladą.

Banoffee pie
Smacznego 🙂

Banoffee pie