Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapusta i grzybami

Jak każdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały 😉 Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania)
  • ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g)
  • 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
  • czarnuszka lub kminek – opcjonalnie

Farsz:

  • 1/2 kg kapusty
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa do smażenia

 

1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około 30-40 minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy.

2. Kapustę zalewamy wodą (można wodą od grzybów) i gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.

3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy do niej posiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka minut.

Pieczone pierogi z kapusta i grzybami

4. Wszystkie składniki na pierogi zagniatamy na elastyczne ciasto. Można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów lub miseczką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Brzeg smarujemy wodą i sklejamy pieroga. Brzegi formujemy rękoma w falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrobinę posypałam jeszcze mąką) i smarujemy białkiem. Można posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Pieczone pierogi z kapusta i grzybami Pieczone pierogi z kapusta i grzybami

Smacznego 🙂

Pieczone pierogi z kapusta i grzybami

Pieczone pierogi z kapusta i grzybami