Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Jak każdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały 😉 Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania)
- ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g)
- 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
- czarnuszka lub kminek – opcjonalnie
Farsz:
- 1/2 kg kapusty
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa do smażenia
1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około 30-40 minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy.
2. Kapustę zalewamy wodą (można wodą od grzybów) i gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy do niej posiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka minut.
4. Wszystkie składniki na pierogi zagniatamy na elastyczne ciasto. Można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów lub miseczką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Brzeg smarujemy wodą i sklejamy pieroga. Brzegi formujemy rękoma w falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrobinę posypałam jeszcze mąką) i smarujemy białkiem. Można posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Smacznego 🙂
pieczarka mysia
09/12/2013 @ 16:32
Uwielbiam takie pierogi <3 wygladaja cudnie!
Andźka
09/12/2013 @ 15:01
Uwielbiam pieczone pierogi! Ostatnio bardziej mi nawet podchodzą niż standardowe pierogi gotowane. W tym rogu na Wigilię zrobie połowę "tradycyjnych", a połowę gotowanych 😉
Dorota
10/12/2013 @ 16:42
Ale domownicy mają z Tobą dobrze :)! Pozdrawiam 🙂
Łucja
05/07/2013 @ 22:29
mnie lepienie pierogów nie przeraża 🙂
a wiesz że robię z moją mamą bardzo podobne pierożki na wigilię 🙂 uwielbiamy je !!
Kokilka
05/07/2013 @ 20:35
tak! przepis już wylądował w zakładkach
Upiecz coś zdrowsze
05/07/2013 @ 20:18
Oo, pieczonych pierogów jeszcze nie jadłam, wyglądają super 🙂
Kaś
05/07/2013 @ 20:17
z kapuchą i grzybami to moja ulubiona wersja, ale pieczonych jeszcze nie jadłam
porównanie ich do pasztecików jest mocno zachęcające!
domowacukierniaewy.b
05/07/2013 @ 12:38
Robiłam podobne na ubiegłoroczne święta, są naprawdę smaczne 🙂
Kinga Kornacka
04/07/2013 @ 19:15
Oj, nie każdy, nie każdy lubi takie pierogi ;p
Ola in the kitchen
04/07/2013 @ 13:28
O ja też nie lubię lepić pierogów. Zawsze przychodzę jak już są zrobione ;D Jeszcze nigdy nie jadłam pieczonych pierogów. Muszę to nadrobić.
Natalia - Poezja Sma
04/07/2013 @ 11:57
Ale ślicznie Ci wyszły! Piękne! Cieszę się, że przepis się przydał 🙂
Nemi
04/07/2013 @ 06:19
Są doskonałe:) Bardzo lubię pieczone pierogi:) Kiedyś robiłam w wersji indyjskiej;)
Justyna
04/07/2013 @ 05:47
widzę że nie tylko u mnie wczoraj gościły na stole pieczone pierogi, wyglądają znakomicie.
Inspirowane Smakiem
04/07/2013 @ 05:46
Mnie czeka dziś lepienie pierogów z jagodami… Ok. 100 sztuk… 😉