Sernik z brzoskwiniami
Zwariować można z tą pogodą. Prawie początek maja a ciągle jest zimno. Ostatnio w nocy było 4 stopnie… masakra jakaś. Fajnie, że już drzewa i krzewy kwitną tylko marzy mi się temperatura pozwalająca pozbyć się wszelkich swetrów i kurtek. Marzy mi się skwar, siedzenie w ogródku, mrożona kawa czy herbata a nawet zimne piwo do grilla choć na co dzień preferuję wino…;)! Jak ja mam dość zimna!!! Lato proszę przyjdź:)! Tęsknię!!! A żeby umilić czekanie na lato proponuję przepis na sernik z brzoskwiniami, który to przepis moja Mama znalazła w jakiejś gazecie.
Sernik jest bardzo delikatny, z kruchym spodem i bezową pianką. Niestety ser z wiaderka, którego użyłam – bo nie miałam innego do wyboru – nie był najlepszej jakości. Bardziej przypominał serek homogenizowany niż ser mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł.
Sernik z brzoskwiniami – składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny 250g
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (2-krotnie zmielony)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki mleka
- 1 puszka brzoskwiń
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika.
2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo małym ogniu ciągle mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski. Następnie dalej miksować dodając twaróg i rozpuszczone w mleku budynie. Wylać na warstwę ciasta. Wyłożyć na wierzch odsączone kawałki brzoskwiń.
3. Ubijać białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń.
4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.
Smacznego 🙂
Jola
09/01/2014 @ 08:49
Upiekłam wczoraj, mniam 🙂 jest nie zwykle puszysty, rozpływa się w ustach.Dziękuję za przepis 🙂
Dorota
11/01/2014 @ 09:21
Bardzo się cieszę, że smakował :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Ania
18/10/2013 @ 18:54
Racja, mój błąd;) napisz mi jeszcze ile czasu ten kawałek ciasta ma być w zamrażarce?tak mniej więcej, bo włożyłam jakoś o 17-tej i zastanawiam się czy zamarznie jeszcze dziś bo mam wplanach do północy je jeszcze upiec:) dziękuje za odpowiedź i ten przepis! pozdrawiam:)
Dorota
18/10/2013 @ 19:06
Tylko tyle aby ciasto było wystarczająco twarde, żeby je zetrzeć…. Nie musi być zamrożone tylko twarde… Pozdrawiam 🙂
Ania
15/10/2013 @ 15:20
Napisałaś: "Następnie dalej miksować dodając twaróg i rozpuszczone w mleku budynie." a na liście potrzebnych składników na ciasto,budyniów nie napisałas ,to jak?????
Dorota
15/10/2013 @ 15:25
Są w składnikach na masę serową…. Pozdrawiam 🙂
Sylwka
29/05/2013 @ 09:21
Upiekłam taki sernik.Jest przepyszny i to jescze z brzoskwiniami…..:-)
Dorota
31/05/2013 @ 10:55
Też tak myślę :)! Pozdrawiam !!!
Pan Deserek :)
07/05/2013 @ 08:16
Wygląda przepysznie ! Więc zabieram kawałeczek do kawki 🙂
gin
02/05/2013 @ 19:16
1.05. musiałam rano skrobać szyby w aucie… Bo w nocy jeszcze ujemne temperatury… No horror jakiś!
A sernik boski 🙂
Samantha
01/05/2013 @ 20:06
Wspaniały, uwielbiam z brzoskwiniami ! Pycha 🙂
Kaś
01/05/2013 @ 18:10
wygląda palce lizać! i tak słonecznie 🙂 oj mi także marzy się letni skwar 🙂
Capacitier
01/05/2013 @ 06:49
Właśnie przeszłam od strony z jednym serrnikiem z brzoskwiniami na drugi…
Znak? ;D
Capacitier
01/05/2013 @ 06:49
Właśnie przeszłam od strony z jednym serrnikiem z brzoskwiniami na drugi? Znak? ;D
Ola in the kitchen
30/04/2013 @ 21:47
Moja teściowa taki robi i jest rewelacyjny w smaku! Twój wygląda kusząco 😀
Natalia
30/04/2013 @ 18:15
Pamiętam taki z babcinych przyjęć 🙂
Łasuch w kuchni
30/04/2013 @ 17:32
Ja też uwielbiam upał i czekam na niego z utęsknieniem. A w międzyczasie częstuję się tym pysznym sernikiem 😀
domowacukierniaewy.b
30/04/2013 @ 13:26
uwielbiam ten sernik, pierwszy raz robiłam go na swoją 18stkę i do tej pory często gości na moim stole 🙂 pozdrawiam
karmel-itka
30/04/2013 @ 10:53
mmm… uwielbiam ten sernik!