Pasztet z kurczaka z grzybami
Do Świąt zostało niewiele czasu a ja tak do końca nie zdecydowałam, co przygotuję. Mam nadzieję, że uda mi się – choć raz – nie przygotować za dużo jedzenia…. choć byłoby to niezłe wyzwanie 😉 Na 100 procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.
Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam 🙂
Pasztet z kurczaka z grzybami
Składniki:
- 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)
- 400g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1-2 garści suszonych grzybów
- 1 ugotowana marchewka
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić na noc, najlepiej obciążając naczynie z grzybami- w sporej ilości wody -talerzykiem tak, aby grzyby w całości były zanurzone w wodzie. Następnego dnia przelać grzyby z wodą, w której się moczyły do rondelka i gotować około 40-50 minut. Odcedzić i ostudzić.
2. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na patelni na oleju. Dodać ugotowane grzyby i wszystko smażyć około 5 minut. Dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i smażyć chwilę, aby tylko wątróbka ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić.
3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut.
4. Wystudzić a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego 🙂
Ania
21/12/2014 @ 15:15
domowy pasztet nie ma sobie równych, a ten z grzybami musi byc po prostu boski 🙂
Magda+C.
15/12/2014 @ 20:04
Świetny przepis na pasztet 🙂
Agnieszka,+Co+w+kuchni
15/12/2014 @ 00:34
No taki pasztet to biorę w ciemno!
domowacukierniaewy.blox.pl
13/12/2014 @ 17:54
Doskonały 🙂
Magda
12/12/2014 @ 08:35
Swietny przepis
Pati
11/12/2014 @ 12:55
Prawdziwy przysmak na świątecznym stole!
majka
11/12/2014 @ 07:26
Kolejny pyszny pasztecik! To lubie :))
Natalia - Poezja Smaku
11/12/2014 @ 01:26
Uwielbiam pasztety, też w tym roku postawiłam na drobiowy!