Pasztet z ciecierzycy i dyni

pasztet z ciecierzycy

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie brak, to doprawiłam go troszkę po diabelsku ;)! Dużą ilością aromatycznych przypraw z przewagą kminu rzymskiego i chili. Dodałam również natkę kolendry, bo jakoś tak mi pasowała :)! Bardzo nam taka wersja smakowała, szczególnie jak część podałam z karmelizowaną czerwoną cebulą… Pasztet z ciecierzycy i dyni jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc tym bardziej go polecam do wypróbowania :)!

Pasztet z ciecierzycy i dyni

Składniki:

  • cieciorka – ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
  • dynia – szklanka dyni upieczonej
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok 150 g kaszy manny (lub kaszy kukurydzianej)
  • natka kolendry (lub pietruszki)
  • sól, pieprz, kurkuma, mielony kmin rzymski, papryka, chili

Wszystkie składniki zmiksować ale nie za długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt wilgotna. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180stopni około 1 godziny. Po przestudzeniu schłodzić minimum kilka godzin w lodówce.

pasztet z ciecierzycy pasztet z ciecierzycy pasztet z ciecierzycy

Smacznego 🙂

pasztet z ciecierzycy

pasztet z ciecierzycy

Źródło: http://zdrowoinatemat.blogspot.co.uk/2012/11/pasztet-z-cieciorki-i-dyni.html