Pasztet z ciecierzycy i dyni
To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie brak, to doprawiłam go troszkę po diabelsku ;)! Dużą ilością aromatycznych przypraw z przewagą kminu rzymskiego i chili. Dodałam również natkę kolendry, bo jakoś tak mi pasowała :)! Bardzo nam taka wersja smakowała, szczególnie jak część podałam z karmelizowaną czerwoną cebulą… Pasztet z ciecierzycy i dyni jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc tym bardziej go polecam do wypróbowania :)!
Pasztet z ciecierzycy i dyni
Składniki:
- cieciorka – ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
- dynia – szklanka dyni upieczonej
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok 150 g kaszy manny (lub kaszy kukurydzianej)
- natka kolendry (lub pietruszki)
- sól, pieprz, kurkuma, mielony kmin rzymski, papryka, chili
Wszystkie składniki zmiksować ale nie za długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt wilgotna. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180stopni około 1 godziny. Po przestudzeniu schłodzić minimum kilka godzin w lodówce.
Smacznego 🙂
Źródło: http://zdrowoinatemat.blogspot.co.uk/2012/11/pasztet-z-cieciorki-i-dyni.html
Łucja
22/02/2014 @ 20:35
Pasztet pyszny, piekłam już dwa razy i pewnie upiekę jeszcze nie raz 😉
Marta- Taste Eat
06/01/2014 @ 10:45
Uwielbiam pasztety i ta wersja bardzo przypadła mi do gustu, zabieram więc do wypróbowania:)
skoraq cooks
03/12/2013 @ 14:01
Jest duża szansa, że ten pasztet pojawi się u mnie na stole na święta, bo prezentuje się rewelacyjnie i z powodzeniem zastąpi mi mięso 🙂
pieczarka mysia
03/12/2013 @ 07:42
Jestetes mistrzynia ;D wyglada cudnie!
Dorota
03/12/2013 @ 21:05
:)! Dziękuję :)!
Ola in the kitchen
29/11/2013 @ 21:42
Ostatnio zrobiłam się wielką fanką ciecierzycy więc przepis zachowam do wypróbowania 😀
Kaś
29/11/2013 @ 17:16
doprawiony po diabelsku? lubię tak 🙂
no i z karmelizowaną cebulą… ostatnio króluje u mnie w kuchni
Magda D-A
29/11/2013 @ 13:18
Dzieki za uznanie
kawing
29/11/2013 @ 08:53
Pasztet jest rewelacyjny !
Ania W
29/11/2013 @ 08:17
Ile bym dała ,żeby moi domownicy chcieli jeść takie pasztety… Wszyscy mięsożerni, a mnie ostatnio się porobiło i mięsko niekoniecznie:-)
kulinarny blog saman
28/11/2013 @ 18:58
Smacznie wygląda !
Ania
28/11/2013 @ 17:56
świetny:) takiego jeszcze nie robiłam.
Salvador Dali
27/11/2013 @ 20:02
ostatnio jadłam kotleciki-były cudowne! W tym pasztecie pewnie też bym się zakochała! 😀 meeega, a zdjęcia zachwycają!
Dorota
03/12/2013 @ 20:59
Bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają :)! Pozdrawiam!
basinepichcenie
27/11/2013 @ 18:42
Kurcze powiem Ci szczerze, że z ciecierzycą jeszcze nie miałam do czynienia, ale Twój pasztet prezentuje się pierwszoklasowo. Kusi.
Dorota
03/12/2013 @ 20:58
To koniecznie spróbuj…:)
Shiral
27/11/2013 @ 17:52
Warzywny pasztet i ja bym zjadła! Z tą czerwoną cebulką musi być pyszny!
Dorota
03/12/2013 @ 20:45
Zdecydowanie jest…:)!
Andźka
27/11/2013 @ 14:29
A u mnei w domu leżą dwie puszki ugotowanej ciecierzycy w zalewie i czekają chyba na zbawienie. W końcu wiem, co z nimi zrobię 😀 Dziś po pracy będzie pasztet 😀
Dorota
03/12/2013 @ 20:44
To się nazywa szybka decyzja ;)!
Łucja
27/11/2013 @ 13:14
jako że ja ostatnio lubuję się w takich specjałach, zapisuję i zrobię na pewno 🙂
Dorota
03/12/2013 @ 20:44
Bardzo się cieszę bo naprawdę warto :)!
domowacukierniaewy.b
27/11/2013 @ 12:51
Pyszny pasztecik, a jak ładnie się prezentuje 🙂
babeczka
27/11/2013 @ 10:40
Ojej, ciekawe jak smakował 😀
Dorota
03/12/2013 @ 20:22
Trzeba samemu spróbować…. ;)!
dżemdżus
27/11/2013 @ 08:38
Twój wpis spadł mi jak z nieba. Od niedawna wegetariańskie dziecko, zmusza do wyzwań kuchennych do tej pory mi obcych. Dzięki, pasztet wygląda świetnie.
Dorota
03/12/2013 @ 20:21
My wegeterianami nie jesteśmy ale jak najbardziej lubimy bezmięsne dania :)! Pozdrawiam!
Natalia - Poezja Sma
27/11/2013 @ 00:45
Świetna wersja, podobnie przyprawiam pasztet z soczewicy i jest to moja ulubiona wersja pasztetu. Można użyć ciecierzycy z puszki? Jak namaczam świeżą to całą noc strzela i nie mogę spać :]
Dorota
03/12/2013 @ 20:19
Pewnie, że można…:)! Czasami przecież nie można czekać…;)! Pozdrawiam :)!