Tarta cebulowa inaczej
Za oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować!
Tarta cebulowa – składniki:
Spód:
-200 g mąki
-100 g masła (schłodzonego)
-szczypta soli
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-około 50 ml zimnej wody
Masa:
-4-5 czerwonych cebul
-około 150 g sera pleśniowego
-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)
-1 łyżeczka tymianku
-4 łyżki octu balsamicznego
-2-3 łyżki masła
-sól, pieprz
-200 ml gęstej śmietany
-2 jajka
Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.
Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru i tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy do miękkości.
Na upieczony spód wykładamy przestudzoną cebulę, kruszymy ser i zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
Smacznego 🙂
Fun and Taste
11/12/2012 @ 13:31
No ja się tak nie bawię! Ładnie to tak smaka robić! Do tego ostro działające na mój brzuszek apetyczne fotki. Takich rzeczy powinni zakazać!!!……………………….To cebulowe cudo musiało być pyszne! Pozdrawiam Viola
Natalia
06/12/2012 @ 17:41
Uwielbiam słodycz cebuli! Piękna tarta!
Basia
05/12/2012 @ 10:06
Już się zrobiłam głodna, a to dopiero przecież śniadanie było 🙂
A zdjęcia wprost powalające! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Inspirowane smakiem
05/12/2012 @ 05:45
Bardzo fajna, ciekawe, jak smakowałaby na razowym spodzie. :)c