Tarta cebulowa inaczej

Tarta cebulowa

Za oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować!

Tarta cebulowa – składniki:

Spód:
-200 g mąki
-100 g masła (schłodzonego)
-szczypta soli
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-około 50 ml zimnej wody

Masa:
-4-5 czerwonych cebul
-około 150 g sera pleśniowego
-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)
-1 łyżeczka tymianku
-4 łyżki octu balsamicznego
-2-3 łyżki masła
-sól, pieprz
-200 ml gęstej śmietany
-2 jajka

 

Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.

Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru i tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy do miękkości.

Na upieczony spód wykładamy przestudzoną cebulę, kruszymy ser i zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkami.

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Smacznego 🙂