Śledzie w śmietanie
Dzisiaj kolejny przepis – z cyklu przepisów wigilijnych – a będzie to przepis na śledzie w śmietanie, jest to kolejny z moich ulubionych przepisów zaraz po śledziu po sułtańsku czy sałatce śledziowej. Chyba na każdym wigilijnym stole pojawiają się śledzie więc dobrze mieć kilka sprawdzonych przepisów. U nas zawsze przygotowuję śledzie na kilka sposobów. Staram się przygotować dużą porcję śledzi korzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. 🙂
Śledzie w śmietanie – składniki:
- 4 płaty śledziowe a la matjas
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 150 ml gęstej śmietany
- 1 cytryna (skórka + sok)
- sól
Po wymoczeniu śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do salaterki, skrapiając sokiem z cytryny.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka a następnie lekko oprószamy solą i odstawiamy na około 10 minut aż lekko zmięknie. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, jabłko, skórkę z cytryny i śmietanę mieszamy i dodajemy do śledzi. Odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego 🙂