Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami
Mojej dyniowej miłości ciąg dalszy…. bo wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale 🙂 Masa jest bardzo delikatna i pachnąca cynamonem i lekko imbirem, a do tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała ;)! Zapraszam więc – oto pyszna tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 🙂
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami
Składniki: foremka 35×10 cm
- 200 g mąki (przesianej)
- 100 g masła (schłodzonego)
- szczypta soli
- żółtko
- 1-2 łyżki chłodnej wody
- 1 jajko (roztrzepane do posmarowania)
Masa: (składniki w temperaturze pokojowej)
- 200 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla )
- 2 gruszki (bardzo dojrzałe)
- garść orzechów włoskich
- 100 g puree z dyni
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę i porobić widelcem dziurki w cieście. Tak wylepioną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzchu kulki do pieczenia lub suchą fasolę lub suchy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej).
2. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny.
Serek, puree z dyni, cukier puder, jajka, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut).
Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014
Marzena
13/11/2014 @ 20:00
Mniam jaka pyszna tarta 🙂 rewelacja 🙂
Ola+in+the+kitchen
30/10/2014 @ 20:04
Bardzo ciekawie to wymyśliłaś 😀
Dorota
09/11/2014 @ 20:00
Dzięki!!!
zjedz_mnie
30/10/2014 @ 11:02
Wyobraźnia Cię poniosła, ale dobrze, bo zaserwowałas niezły smakołyk 🙂
wenus-lifestyle
29/10/2014 @ 22:55
Ale cudo <3
danie dnia
28/10/2014 @ 14:14
Wspaniała, wczoraj ją zrobiłam! 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 20:00
Super :)!
Magda C.
28/10/2014 @ 07:56
Świetna tarta, super połączenie składników 🙂
skoraq+cooks
27/10/2014 @ 23:06
Kolejne pyszne dyniowe danie 🙂 I znowu ślinka cieknie 🙂
Agnieszka,+Czerwona+Fasola
27/10/2014 @ 21:46
uwielbiam wszystkie tarty, a ta dodatkowo tak pięknie wygląda 🙂 oj zjadłoby się kawałek 🙂
dżemdżus
27/10/2014 @ 20:35
Uwielbiam wszystkie tarty bez wyjątku. Ta zapowiada się przepysznie. jest do tego piękna 🙂 czego chcieć więcej, no może żeby znalazła się u mnie 🙂
gin
27/10/2014 @ 19:26
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂
wedelka
27/10/2014 @ 16:54
Apetyczna 🙂
Pati
27/10/2014 @ 14:41
Same przepyszne składniki w tej tarcie…
majka
27/10/2014 @ 13:47
No to ja sie wpraszam na taka tarte 😉 Musi byc przepyszna.
kulinarny blog samanthy
27/10/2014 @ 10:00
Och z przyjemnoscią bym sprobowala, przepysznie wygląda i w moich smakach 🙂
Natalia Poezja-Smaku
27/10/2014 @ 00:59
Wyjątkowo apetyczna tarta! Aż zrobiłam się głodna!
Magda
26/10/2014 @ 23:06
A jakie jest w smaku,bo wyglada smacznie ?
Salvador+Dali
26/10/2014 @ 21:50
o nie.. ona wygląda bosko.. mniam..
ale mi ślinka naleciała.. cudo!
domowacukierniaewy.blox.pl
26/10/2014 @ 16:30
Mmm, fantastyczna! Świetne to nadzienie, musi bosko smakować 🙂
Ania
26/10/2014 @ 10:02
musi być boska 🙂 same dary jesieni w jednym 🙂
Inspirowane Smakiem
26/10/2014 @ 08:09
Oooo mniam mniam mniam, poproszę kawałek!:)