Bakłażan w sosie jogurtowym
Rzadko mi się zdarza, że zaglądając na jakieś zaprzyjaźnione blogi znajduję przepis, który mogę zaraz następnego dnia przygotować… Zwykle przepisy, które chcę przygotować lądują na – pokaźnej już – liście i – jak mogę – w zależności od różnych okoliczności i czasu wybieram jakiś do zrobienia….
Z tym przepisem, na bakłażana w sosie jogurtowym było inaczej…. jak tylko przepis przeczytałam u Joasi, zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie 😉 Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie doskonałe! Zamieniłam tylko szczypior na miętę, która zaczęła mi trochę marnieć na parapecie i dodałam ziarna granatu… Oba dodatki okazały się idealnym wykończeniem tego sosu…:) Myślę, że to danie stanowczo wejdzie, do naszego codziennego jadłospisu, bo znalazło się na podium w kategorii potraw z bakłażana…:) Tylko nie wiem jeszcze, na którym miejscu…. muszę go jeszcze kilka razy przygotować to może wtedy się zdecyduję 😉 Trudno mi sobie wyobrazić, że ten bakłażan w sosie jogurtowym latem będzie smakował lepiej????!!! Bo teraz smakuje rewelacyjnie :)! Zapraszam 🙂
Bakłażan w sosie jogurtowym
Składniki (3-4 porcje)
- 2 średnie bakłażany
- 400 ml greckiego jogurtu
- pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
- pęczek szczypiorku (u mnie garść listków mięty), drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- kilka kropel soku z cytryny (u mnie więcej)
- sól
- oliwa
- skórka otarta z całej cytryny
- pieprz
- płatki chilii (opcjonalnie)
- owoc granatu (opcjonalnie)
1. Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i każdy podsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja posmarowałam pędzelkiem plastry bakłażana oliwą zmieszaną z płatkami chilli i smażyłam na patelni grillowej aż zrobiły się miękkie) Zostawiamy plastry bakłażana do ostygnięcia a potem kroimy na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie składniki sosu: jogurt, posiekaną pietruszkę i miętę (lub szczypiorek), posiekany czosnek, skórkę otartą z 1 cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz i garść ziaren granatu mieszamy.
3. Kawałki bakłażana wymieszać z sosem jogurtowym i zostawić na godzinę, aby smaki się połączyły. Dobrze smakuje z bagietką….:)
Smacznego 🙂
Justyna | blog.darygrecji.pl
14/11/2014 @ 13:12
Super połączenie:)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
04/11/2014 @ 09:33
Świetne danie, które kojarzy mi się z kuchnią Bliskiego Wschodu. Chętnie bym skosztowała 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 19:57
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Ola+in+the+kitchen
30/10/2014 @ 20:07
Tak przygotowany bakłażan to dla mnie nowość. Wygląda świetnie!
babeczka
30/10/2014 @ 19:48
Jak z najlepszej restauracji!
Inspirowane+Smakiem
29/10/2014 @ 05:50
Co za apetyczne połączenie!:)
Ania
28/10/2014 @ 23:50
bakłażan to nie jest moje ulubione warzywo, zjem bo zjem, ale sposób podania ciekawy 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
28/10/2014 @ 21:15
Pyszna przekąska, bardzo ładnie ją podałaś 🙂
Salvador+Dali
28/10/2014 @ 21:09
wygląda bajecznie, na prawdę!
Nie miałam okazji jeść tak przygotowanego bakłażana, ale z wielką chęcią bym się skusiła 🙂
wenus-lifestyle
28/10/2014 @ 09:25
Mniam, pyszności <3
Magda+C.
28/10/2014 @ 07:53
Wygląda przepysznie 🙂