Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? 😉
Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:
- 700 g rabarbaru
- 250 g drobnego cukru
- starta skórka i sok z 3 pomarańczy
- 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów (lub orzechów)
- 115 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko zmieszane z 1 łyżeczką wody
- dodatkowo: 1 żółtko
1. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze docisnąć a następnie spód podziurkować widelcem. Całość przykryć folią aluminiową i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 minut. Następnie wyjąć foremkę, usunąć folię i kulki lub groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia.
3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby się nie rozgotował. Zdjąć rondel z ognia. Sok pomarańczowy zmieszać z mąką ziemniaczaną i dobrze mieszając dodać do rabarbaru. Wstawić ponownie rondelek na gaz i mieszając gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i dobrze wymieszać.
4. Białka ubić, następnie po trochu dodawać cukier, dobrze ubijając po każdej dodanej porcji.
5. Na upieczony spód wyłożyć masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.
Smacznego 🙂
Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.Atkinson
Rysiaa
11/08/2013 @ 20:14
Witam:)
Napisz mi czym mogę zastąpić rabarbar?
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję je w swojej kuchni:)
Pozdrawiam serdecznie
Rysiaa
Dorota
12/08/2013 @ 13:23
Witam :)!
Właściwie rabarbaru nie można zastąpić ….ale można spróbować z innymi-kwaskowatymi- owocami, pamiętając jednak, żeby je trochę rozgotować. Myślę, że można spróbować z obranymi ze skórki jabłkami, śliwkami czy morelami. Jednak sama nie wykorzystywałam innych owoców do tego przepisu więc nic nie mogę więcej powiedzieć…:( Jeśli zrobisz to chętnie usłyszę czy smakowało i jak wyszło…Pozdrawiam :)!
Kaś
12/06/2013 @ 20:27
fajny pomysł z podgotowaniem/podsmażeniem rabarbaru. a sama tarta – jak nic palce lizać!
Dorota
14/06/2013 @ 20:41
Nie da się ukryć..;)!
codojedzenia
10/06/2013 @ 20:55
Wygląda wspaniale!
Monica
10/06/2013 @ 12:39
Poezja dla mych oczu…takiego ciasta z rabarbarem pożądam.
gin
09/06/2013 @ 16:56
No nie da się jej nie lubić 🙂
Samantha
09/06/2013 @ 09:27
Wspaniala letnia tarta musi smakowac imponujaco
Łasuch w kuchni
08/06/2013 @ 11:58
Zaiste takiej tarty nie można nie lubić 🙂 Zapowiada się przepysznie 🙂
Ola
08/06/2013 @ 09:46
bedę zawsze wyjadam na końcu 🙂 piękna i wysoka chmurka!
Daria
08/06/2013 @ 06:50
O wow! Przepiękna. Wygląda tak lekko i kremowo.
To już postanowione, MUSZĘ w końcu kupić sobie formę do tart, by wychodziły choć w połowie takie piękne jak u Ciebie.
Inspirowane smakiem
08/06/2013 @ 06:00
Przepięknie wyszła! I ta oszałamiająca beza. Mniam!
domowacukierniaewy.b
07/06/2013 @ 23:49
mmm rabarbar – bardzo lubię 🙂 a jaka piękna beza Ci wyszła 🙂 Pozdrawiam