Chlebki nadziewane gutap
Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak zmęczona po tygodniu urlopu… Myślałam, że wykorzystam ten czas i popracuję w kuchni… poodwiedzam zaprzyjaźnione blogi, zobaczę co fantastycznego powstało u innych… ale… niestety nic z tego. Ze względu na fantastyczną pogodę zajęłam się ogrodem bo nie wiadomo kiedy znów będzie tu ciepło… a jak już było ładnie to jeszcze pomyłam okna… i tak znalazłam sobie kilka różnych zajęć, które skutecznie zajęły mi czas. Jestem padnięta ale szczęśliwa…:) Ten typ tak ma ;)! Jedyny przepis jaki zrobiłam i udało mi się sfotografować w ciągu tego tygodnia to chlebki nadziewane gutap. Chlebki gutap to płaskie pieczywo pochodzące z Turkmenistanu. Przepis znalazłam na stronie http://kornikwkuchni.blogspot.co.uk/2013/04/gutap-nadziewane-chlebki.html i zmieniłam jedynie rodzaj nadzienia, wykorzystując to, co miałam akurat w lodówce… ale chlebki bardzo nam smakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam. 🙂
Chlebki nadziewane gutap – składniki:
Ciasto:
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g mąki pszennej
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)
- sos sojowy, sól, pieprz, papryka
- oliwa do smażenia
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na 1-2 godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak (mój nie zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek.
3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy pod spód. Kładziemy na rozgrzaną patelnię – najlepiej grillową i smażymy około 5 minut z każdej strony.
Smacznego 🙂
GosiaK
09/03/2014 @ 19:50
Zrobiłam, nieźle to wyszło 🙂
Dorota
09/03/2014 @ 21:21
Cieszę się, że smakowało :)! Zapraszam ponownie i pozdrawiam :)!
codojedzenia
12/09/2013 @ 07:47
Wygladaja super pociagajaco!
Ola
28/06/2013 @ 12:35
Świetne! Pyszne, oryginalne i wcale nie trudne! Pozdrawiam autorkę i w ramach rewanżu zapraszam na http://www.grillobranie.pl/2012/02/22/zeberka-ze-…
Pan Deserek :)
23/06/2013 @ 16:35
Takie jedzonko to ja uwielbiam 🙂
Ola in the kitchen
12/06/2013 @ 22:33
Bardzo apetycznie wyglądają 😀
Dorota
14/06/2013 @ 20:39
i jeszcze lepiej smakują:)!
Kaś
12/06/2013 @ 20:30
fantastyczne! ciut przypominają nadziewane tortille, ale przynam, że chlebkowa wersja bije je na głowę 🙂
Dorota
14/06/2013 @ 20:40
Dziękuję Kasiu:)!
KulinarnaJa
12/06/2013 @ 19:58
Koniecznie do wypróbowania!
Łasuch w kuchni
12/06/2013 @ 15:04
Ech tak to już jest z urlopami. Planujemy a wychodzi zupełnie coś innego 😉 A chlebki zapowiadają się smakowicie 🙂
Natalia
11/06/2013 @ 23:07
Wyglądają pysznie 🙂
Samantha
11/06/2013 @ 22:13
Chlebki wyglądają zniewalająco pysznie i znakomity przepis ! 🙂 Podziwiam Cię Dorotko, a ja w weekend podziwiałam Szkocję ! Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.b
11/06/2013 @ 16:38
Cudne 🙂 Na gorąco należy je jeść? 🙂
Dorota
11/06/2013 @ 16:43
Wtedy najlepiej smakują…:)!
Karolina
11/06/2013 @ 11:19
chlebki wyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie 😉 pozdrawiam !
wedelka
11/06/2013 @ 09:34
Wyglądają rewelacyjnie 🙂
karmel-itka
11/06/2013 @ 05:30
zaraz tam wskoczę do Ciebie i porwę te chlebki! są świetne :]
Dorota
11/06/2013 @ 16:43
Zapraszam:)!
Inspirowane smakiem
11/06/2013 @ 05:17
Ale smakowicie wygląda. 🙂