Zapiekanka z makaronem
Strasznie dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej więc postanowiłam coś wyczarować…:) Tak naprawdę przepis na zapiekankę to coś na kształt szkicu, który się podaje ale ostatecznie dobór składników i wykonanie to sprawa indywidualna. Ja na przykład dodaję czosnek, bo bez niego nie mogę się obyć. 😉 Ale jak ktoś nie lubi może dodać np. uduszony na masełku por. Ja dodałam kawałek kiełbasy bo akurat miałam w lodówce ale równie dobrze może to być kurczak czy boczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. 🙂 Oto moja zapiekanka z makaronem.
Zapiekanka z makaronem – składniki:
- 250-300 g makaronu (np. rurki)
- 250 g kiełbasy (lub więcej…)
- ok. 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia
- ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego)
Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił się odrobinę plastyczny- nie może być ugotowany ani nawet al dente bo po upieczeniu będzie zbyt miękki. Przelewam go zimną wodą i odstawiam.
Na odrobinie oliwy podsmażam obrany i posiekany czosnek i pokrojoną cebulę aż cebula zrobi się szklista
i dodaję pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je rozdrobnić). Doprawiam sos solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej.
Na oliwie podsmażam pokrojoną kiełbasę i dodaję obraną i pokrojoną paprykę i podsmażam paprykę tylko żeby lekko zmiękła.
Oddzielnie podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam kiełbasę z papryką, na to wykładam ugotowany makaron, podsmażone pieczarki, a na to sos pomidorowy.
Zapiekam ok. 30 minut w temp. 160 stopni po czym na wierzch posypuję ser i jeszcze zapiekam aż do rozpuszczenia sera.
Smacznego 🙂
Kasia
14/11/2012 @ 15:36
Zapiekanka pyszota,smakowała wszystkim,mamie też;)
zjedz_mnie
10/11/2012 @ 20:44
Zapiekanki to jest świetna sprawa, można użyć jak napisałaś co się chce, a jedzonko pycha:)
bartoldzik
08/11/2012 @ 08:16
Dobra zapiekanka to po prostu sprzątanie lodówki i zapieczony, ciągnący się ser 🙂 A czosnek to dla mnie również pozycja obowiązkowa…
Samantha
07/11/2012 @ 20:39
Na tak pyszną zapiekankę też się wproszę 😉 Prezentuje się rewelacyjnie 🙂 Uściski 🙂
Nemi
07/11/2012 @ 16:00
Uwielbiam zapiekanki! W krótkim czasie otrzymuje się apetyczne i pożywne danie:)
Monica
07/11/2012 @ 09:32
Och, to co lubię najbardziej 🙂 Wpadam na obiad!