Chleb pszenno-żytni z mąką prażoną

Chleb pszenno-żytni

W marcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu, a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek.

Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był smaczny choć trochę pracochłonny, no ale coś za coś… ;) Serdecznie zapraszam na pyszny chleb pszenno-żytni z prażoną mąką.

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody

Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej

Przygotowanie chleba pszenno-żytniego

Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).

Przygotowanie chleba pszenno-żytniego

Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników.

Przygotowanie chleba pszenno-żytniego Przygotowanie chleba pszenno-żytniego Przygotowanie chleba pszenno-żytniego Przygotowanie chleba pszenno-żytniego

Po czym dodajemy:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli

Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.

Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:

  • 600 g mąki pszennej typ 650

Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami).

Przygotowanie chleba pszenno-żytniego

Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: