Chleb z miodem
Wspominałam ostatnio, że mam w kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie 🙂 Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty 🙂 Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi i gorszymi efektami 😉 Mimo że uwielbiam cały ten proces tworzenia własnego bochenka to nie zawsze mam na takie pracochłonne przepisy wystarczająco czasu. Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował dlatego zapraszam do wypróbowania tego przepisu..:)
Chleb z miodem
Składniki:
Składniki na zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki żytniej
- 100 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc)
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 260 g wody
- 2 czubate łyżki miodu
- 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2 łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie na wysokość górnej ściany foremki (u mnie zajęło to mniej bo akurat było dość ciepło)
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. (Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód… upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Źródło: http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-pszenno-zytni-z-miodem/
Łukasz
29/04/2015 @ 23:26
Witam
Wszystko wyglada pysznie tylko nie rozumiem dlaczego w opisie jest chlebek na zakwasie a i tak dodane sa do składników sztuczne drożdże.
Pieczemy chleb na zakwasie albo na sztucznych drożdżach.
Nie rozumiem łączenia tych dwóch dwóch składników ponieważ chleb na drożdżach nie równa sie chlebkowi TYLKO na zakwasie
Dorota
30/04/2015 @ 16:47
Nie ja wymyślam te przepisy… przynajmniej na chleb 😉 Z tego co wiem, drożdże dodaje się, żeby wzmocnić zakwas. Nie każdy ma na tyle mocny/dobrze dokarmiony zakwas, żeby przygotować dany chleb. Jeśli nie dodasz drożdży, to pewnie wydłuży Ci się czas wyrastania chleba. Jeśli masz czas, to nic wielkiego… Oczywiście przy mocnym/dobrze dokarmionym zakwasie nie powinno być dużej różnicy. Niestety, sama jeszcze nie eksperymentowałam w tym kierunku… Pozdrawiam!
kulinarny blog saman
01/11/2013 @ 17:17
Och Twoje chlebki są niezwykle smakowite, ja się dopiero uczę ! Pozdrawiam 🙂
skoraq cooks
29/10/2013 @ 21:00
No pięknie, teraz będzie za mną chodził taki chleb na miodzie i będzie mnie kusił niemiłosiernie aż wreszcie go upiekę 😉
Ola in the kitchen
26/10/2013 @ 15:57
Lubię takie proste i szybkie przepisy na chleb! 😀
Pati
26/10/2013 @ 10:23
Wygląda rewelacyjnie!
Łucja
25/10/2013 @ 15:42
pyszny chlebek 🙂 ja także często szukam szybkich przepisów, ponieważ nie zawsze jest czas na bardziej pracochłonne 🙂
Anita
25/10/2013 @ 14:01
Poleciała mi ślinka na sam widok. Smaczny obraz:)
Natalia - Poezja Sma
24/10/2013 @ 23:14
Po prostu… miodzio! 🙂
pieczarka mysia
24/10/2013 @ 22:24
Wspaniały chleb!
Piękne zdjęcia 🙂 jak na nie patrze to marzy mi sie kromeczka Twojego wypieku 🙂
Buziaki :*
Nemi
24/10/2013 @ 20:32
Domowe pieczywo, miód…szczęście;)
domowacukierniaewy.b
24/10/2013 @ 18:06
Wygląda jak z najlepszej piekarni, ale skoro domowy to jestem pewna, że smakuje dużo lepiej 🙂
gin
24/10/2013 @ 16:50
Wygląda cudnie – ta skórka taka cudownie przyrumieniona 🙂
wisla
24/10/2013 @ 16:28
Zdjęcia wraz z opisem zaatakowały moje ślinianki. Baaardzo apetyczny!
Luka Li
24/10/2013 @ 16:04
Świetny! Dodaję do mojego zbioru przepisów do wypróbowania! 🙂
Pola
24/10/2013 @ 08:35
Pięknie wygląda, i ta chrupiąca skórka! 🙂
Inspirowane Smakiem
24/10/2013 @ 05:06
Mmmm, fatycznie wspaniały. 🙂 Z miodem = musi smakować pysznie.