Ciasto francuskie ze szpinakiem i kozim serem

ciasto francuskie ze szpinakiem

Znakomite zestawienie – ciasto francuskie ze szpinakiem i ser kozi. Bardzo prosty przepis, może nie do końca dietetyczny z uwagi na ciasto francuskie, ale zdecydowanie wart spróbowania… ;) Polecam gorąco, doskonale sprawdza się jako przekąska na przykład podczas imprez, ale też jako lunch na ciepło… :) Zapraszam.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i kozim serem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 200-300 gram szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser (najlepiej kozi ale inne sery też się sprawdzą…)
  • oliwa, sól, pieprz

 

Przygotowuję  ciasto francuskie… wycinając  kwadraty i nacinając przy brzegach oraz dziurkuję środek:

ciasto francuskie

Szpinak płuczę i odcinam ogonki, wrzucam na rozgrzaną oliwę do której wciskam czosnek.

ciasto francuskie

ciasto francuskie

Dodaję soli i pieprzu i chwilkę jeszcze „duszę” aby go zmiękczyć.

ciasto francuskie

Nakładam na ciasto ostudzony szpinak i ser:

ciasto francuskie

Zapiekam w piekarniku na złoty kolor…

ciasto francuskie ze szpinakiem

Używam też w ten sposób przygotowany szpinak do niby-pizzy:

ciasto francuskie ze szpinakiem

Smacznego :)

 

Przepis zgłoszony do akcji Czas na szpinak 2:

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: