Ciasto francuskie ze szpinakiem i kozim serem
Znakomite zestawienie – ciasto francuskie ze szpinakiem i ser kozi. Bardzo prosty przepis, może nie do końca dietetyczny z uwagi na ciasto francuskie, ale zdecydowanie wart spróbowania… 😉 Polecam gorąco, doskonale sprawdza się jako przekąska na przykład podczas imprez, ale też jako lunch na ciepło… 🙂 Zapraszam.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i kozim serem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 200-300 gram szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- ser (najlepiej kozi ale inne sery też się sprawdzą…)
- oliwa, sól, pieprz
Przygotowuję ciasto francuskie… wycinając kwadraty i nacinając przy brzegach oraz dziurkuję środek:
Szpinak płuczę i odcinam ogonki, wrzucam na rozgrzaną oliwę do której wciskam czosnek.
Dodaję soli i pieprzu i chwilkę jeszcze “duszę” aby go zmiękczyć.
Nakładam na ciasto ostudzony szpinak i ser:
Zapiekam w piekarniku na złoty kolor…
Używam też w ten sposób przygotowany szpinak do niby-pizzy:
Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do akcji Czas na szpinak 2:
Renata
14/06/2012 @ 21:58
Swietny przepis!!