Przepis na dorsza pod pierzynką z porów

przepis na dorsza

 

Zapraszam na przepis na dorsza pod pierzynką z porów – to jeden z moich ulubionych sposobów przygotowania tej przepysznej ryby. Zdecydowanie inne smaki niż tradycyjny dorsz w panierce… :) Pieczony w folii aluminiowej nie traci nic ze swoich smaków, prznika za to zapachem pora i przypraw. Polecam gorąco!

Przepis na dorsza pod pierzynką z porów

Potrzebne:

  • 2 porcje dorsza lub innej ryby
  • 2 białe części pora
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki masła
  • natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa

Umyć i osuszyć rybę. Ułożyć na kawałkach wysmarowanej oliwą folii, doprawić solą i pieprzem.

Umyć i pokroić por. Rozgrzać 2-3 łyżki masła i udusić por do miękkości.

przepis na dorsza

przepis na dorsza

Doprawić solą i  pieprzem (pamiętając że ryba też jest już doprawiona), dodać umytą i poszatkowaną natkę (w zależności od upodobań… ja zwykle dodaję duuuuuużo bo lubię ;)…) Cytrynę umyć, sparzyć, wysuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i dodać do porów, wcisnąć też sok z cytryny.

przepis na dorsza

Wymieszane składniki ułożyć na kawałkach ryby.

dorsz z piekarnika

dorsz z piekarnika

Zawinąć w folię i piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 30 minut.

dorsz z piekarnika

dorsz z piekarnika

przepis na dorsza

przepis na dorsza

 Smacznego :)

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest2Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: