Przepis na dorsza pod pierzynką z porów
Zapraszam na przepis na dorsza pod pierzynką z porów – to jeden z moich ulubionych sposobów przygotowania tej przepysznej ryby. Zdecydowanie inne smaki niż tradycyjny dorsz w panierce… 🙂 Pieczony w folii aluminiowej nie traci nic ze swoich smaków, prznika za to zapachem pora i przypraw. Polecam gorąco!
Przepis na dorsza pod pierzynką z porów
Potrzebne:
- 2 porcje dorsza lub innej ryby
- 2 białe części pora
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki masła
- natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa
Umyć i osuszyć rybę. Ułożyć na kawałkach wysmarowanej oliwą folii, doprawić solą i pieprzem.
Umyć i pokroić por. Rozgrzać 2-3 łyżki masła i udusić por do miękkości.
Doprawić solą i pieprzem (pamiętając że ryba też jest już doprawiona), dodać umytą i poszatkowaną natkę (w zależności od upodobań… ja zwykle dodaję duuuuuużo bo lubię ;)…) Cytrynę umyć, sparzyć, wysuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i dodać do porów, wcisnąć też sok z cytryny.
Wymieszane składniki ułożyć na kawałkach ryby.
Zawinąć w folię i piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 30 minut.
Smacznego 🙂
pepa92
21/02/2017 @ 19:27
przepyszna ryba,a pora rozpływa się w ustach 🙂