Keks królewski

keks krolewski

I siedzę jeszcze chora w domu… Co za paskudny początek roku… Za oknem też nie najciekawiej. Pada… pada… pada…. Jest tak brzydko, że ostatnio o 2 po południu musieliśmy zapalić światło, bo tak było ciemno. Z utęsknieniem czekam na wiosnę. Na słońce. Na razie jednak musi mi wystarczyć do polepszenia nastroju kubek z herbatą z cytryną i kawałek pysznego keksu. Keks królewski jest idealny na różne okazje i na zwykłe weekendowe pieczenie. Keks łatwo się przygotowuje i szybko znika. Nie można go nie lubić i nie można skończyć na jednym kawałku. Przepis znalazłam u Samanthy. Jedyną różnicą, w stosunku do oryginalnego przepisu, było dodanie przeze mnie do masy oleju przed dodaniem ubitych białek. Tak mi pasowało. Na szczęście keks wyszedł bez problemu. To przepis do którego na pewno będę wracać :)! Bardzo polecam ten keks królewski :)!

Keks królewski

Składniki:

  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mieszanki suszonych owoców i orzechów

1. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na gładką masę. Ciągle miksując dolewać octu a następnie po odrobinie oleju.

przygotowanie keksu przygotowanie keksu

2. Ubić białka na sztywną masę i delikatnie połączyć z masą.

przygotowanie keksu przygotowanie keksu

3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto.

przygotowanie keksu przygotowanie keksu przygotowanie keksu

4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

przygotowanie keksu

Smacznego 🙂

keks krolewski