Czekoladowe ciasteczka popękane
I po Świętach… Jeszcze tylko szaleństwo sylwestrowe i odpoczynek noworoczny i będzie można wrócić do normalności. Oczywiście nie będzie to ani łatwe ani przyjemne. Choć znając życie wkrótce w supermarketach -przynajmniej w UK- pojawią się króliczki wielkanocne… i zacznie się cały cykl przygotowań do kolejnych Świąt Wielkanocnych z krótką przerwą na Walentynkowe szaleństwo 😉 Bez względu jednak na to które święta przed nami to dobrze jest mieć czekoladowe ciasteczka i na osłodę i na polepszenie nastroju… Ten przepis na popękane czekoladowe ciasteczka znalazłam na blogu Jenny. Ciasteczka są pyszne i pięknie wyglądają… o ile coś zostanie to można przechować do 3 dni w puszce…. ale nie sądzę, żeby coś zostało…;) Zapraszam :)!
Czekoladowe ciasteczka popękane
Składniki (na ok. 30 ciasteczek)
- 200 g czekolady (o zawartości min. 70% kakao)
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 260 g mąki
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka rumu 55% (opcjonalnie)
- cukier puder do obtaczania
1. Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Dodać rum i przestudzić.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po trochu cukru ciągle miksując. Po dodaniu cukru dodajemy -ciągle miksując- roztrzepane widelcem żółtka.
3. Otrzymaną pianę delikatnie łączymy z wystudzoną czekoladą. Do masy dodajemy -przesiane wcześniej przez sitko- mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć.
4.Masę schłodzić w lodówce przez noc lub w zamrażarce około godziny. Nabierać łyżką masę i formować kulki. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i wykładać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
5. Piec około 11 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego 🙂
Lady housewife
26/01/2014 @ 17:34
Ja robie podobne, tylko daje dwa razy tyle czekolady i mneij maki, wtedy sa jak brownie. Koniecznie musze wyprobowac ten przepis!
Dorota
29/01/2014 @ 15:03
Muszą być pyszne :)!
Wypieki Pauli
15/01/2014 @ 15:04
Robiłam ciasteczka popękane już tyle razy, zawsze wychodzą i są pyszne! 🙂
Opalanka
06/01/2014 @ 22:23
Bez słoika ciasteczek trudno w domu wytrzymać:)
kulinarny blog saman
03/01/2014 @ 22:00
Ładnie wyglądają i pewnie pysznie smakują ! Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 🙂
Ciążowe Zachcianki
03/01/2014 @ 17:40
Lubię takie ciasteczka. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
mojamalakuchnia.word
02/01/2014 @ 14:56
Wyglądają pysznie! Zjadłabym i to niejedno takie ciasteczko: )
bielinka
02/01/2014 @ 13:38
świetne 🙂 od dłuższego czasu kuszą mnie te popękane ciacha 🙂 pozdrawiam ciepło! 🙂
martawkuchni.blog.pl
02/01/2014 @ 12:34
te ciasteczka są przepyszne, często goszczą w moim domu:)
zjedz_mnie
02/01/2014 @ 08:54
Normalność z takimi ciasteczkami, o tak, tak! Jestem za 🙂
skoraq cooks
01/01/2014 @ 21:16
Tak, zaiste takie czekoladowe ciacha zawsze warto mieć pod ręką 🙂 Korzystając z okazji życzę Szczęśliwego i Pysznego Nowego Roku 🙂
napiecyku
01/01/2014 @ 18:43
To prawda, czekoladowe ciasteczka mają moc poprawiania nastroju, ja uwielbiam do kawy. Twoje pięknie się prezentują:)
Łucja
31/12/2013 @ 17:05
świetne ciasteczka 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Anita
31/12/2013 @ 09:25
Wszystkiego naj w NR! Wielu fantastycznych smaków!
codojedzenia
31/12/2013 @ 08:50
Pyszne! Nie ma jak czekoladowe ciasteczka!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
ankawell
31/12/2013 @ 07:34
Takie czekoladowe ciasteczka z popękaną skórką to my niezależnie od świąt 🙂
Wszystkiego dobrego Wam życzę w Nowym Roku, dużo szczęścia, zdrowia i miłości !
Niech się Wam darzy !
Pati
31/12/2013 @ 06:28
Nigdy ich nie piekłam, ale to wkrótce nadrobię 🙂
Dorota
06/01/2014 @ 20:23
Koniecznie :)!
Inspirowane Smakiem
31/12/2013 @ 04:57
Z chęcią już wrócę do tej normalności, bo to pomieszanie z poplątaniem między dniami pracy a dniami wolnymi powoduje, że zaczynam czuć się już zagubiona… 🙂
A ciasteczka wyglądają super!
Najlepszego w Nowym Roku!
Dorota
06/01/2014 @ 20:23
Najlepszego :)!
Marzena
30/12/2013 @ 22:33
Mamy słabość do czekoladowych wypieków. Na pewno wypróbuje Twoją propozycję niebawem:-)
Pomyślności Dorotko w Nowym Roku:-)
Dorota
06/01/2014 @ 20:22
Ja też ;)! Dziękuję i wzajemnie!
Agnieszka
30/12/2013 @ 21:46
Niech taneczny lekki krok
będzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia 🙂
Dorota
06/01/2014 @ 20:22
Dziękuję i Wszystkiego Dobrego!
Magda C.
30/12/2013 @ 21:17
Prześliczne są! Te popękania… mniam 🙂
domowacukierniaewy.b
30/12/2013 @ 21:14
Robiłam, są pyszne 🙂 Do siego roku! :*
Dorota
06/01/2014 @ 20:21
Wzajemnie :)!
Amber
30/12/2013 @ 20:46
Urocze!
Bardzo je lubię.
Szczęśliwości w 2014!
Dorota
06/01/2014 @ 20:21
Ja też! Wzajemnie :)!
Ania
30/12/2013 @ 20:12
bosko wyglądają:) czekoladowe ale nadziane nutellą robiłam jako świąteczny prezent:)
Salvador Dali
30/12/2013 @ 20:08
ooo.. widzę, że mieszkasz w UK? 🙂
W Polsce będzie szał teraz na tłusty czwartek, walentynki a potem wielkanoc ;D
Ale ciacha-świetne są 🙂
Uwielbiam kakaowe 😉
dżemdżus
30/12/2013 @ 18:55
No to teraz już naprawdę muszę je zrobić. Twoje krok po kroku ośmieliło mnie i nie pozostaje mi już żadna wymówka żeby ich nie zrobić. Wszystkiego dobrego na Nowy Rok
Dorota
06/01/2014 @ 20:20
Koniecznie trzeba wypróbować :)! Dziękuję !
Bistro de Jenna
30/12/2013 @ 14:05
Fajnie ,ze zrobilas :))) Ja tez je bardzo lubie, a najbardziej moja corka Ella
Pozdrawiam i zycze slodkiego Sylwestra !!!!!!
Jenna
Dorota
30/12/2013 @ 18:31
Dziękuję Jenna jeszcze raz :)!
Renata
30/12/2013 @ 12:37
Pycha 🙂
Dorota
30/12/2013 @ 18:32
:)!
pieczarka mysia
30/12/2013 @ 12:35
Jakie wspaniałe 🙂 bardzo lubie takie czekoladowe wypieki 😉
PS. czekam na chlebowy wpis 🙂
Dorota
30/12/2013 @ 18:30
Postaram się jak najszybciej go zamieścić :)! Pozdrawiam 🙂
Kasia vel Droczilka
30/12/2013 @ 11:55
Mocno czekoladowe. Fantastyczne! Z przyjemnością sobie takie upiekę. 🙂
Dorota
30/12/2013 @ 18:29
Bardzo polecam 🙂