Łosoś na szpinaku z syropem imbirowym

losos na szpinaku

Bardzo lubimy łososia, choć znamy też osoby, które za nim nie przepadają. Dla łososiowych smakoszy dzisiaj propozycja szpinakowo-imbirowa. Zapraszam, oto jedna z naszych ulubionych kombinacji – łosoś na szpinaku z sosem imbirowym (uwaga, sosem polewamy łososia, a nie szpinak… ;) )

Łosoś na szpinaku z syropem imbirowym

Potrzebujemy:

  • 2 porcje łososia
  • ok. 200 g szpiaku – najlepiej świeżego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru świeżego
  • cukier, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny

 

Na 2-3 godziny przed planowanym posiłkiem obieram imbir, kroję na małe kawałki i zasypuję cukrem aby puścił sok…

Surowy Imbir

Pokrojony imbir

Imbir z cukrem

Imbir w syropie

Łososia myję, osuszam i wkładam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Skrapiam cytryną i oprószam pieprzem.

Łosoś przyprawiony

Łosoś przyprawiony

Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni  na ok. 20 min.

W tym czasie opłukany szpinak (ja odrywam łodyżki) wrzucam na rozgrzaną oliwę do której wciskam czosnek.

Oliwa i czosnek na patelni

Szpinak na patelni

Dodaję soli i pieprzu i chwilkę jeszcze „duszę” aby go zmiękczyć… ;)

Szpinak na patelni

Szpinak lekko odcedzam i kładę na talerz, na szpinak wykładam łososia i polewam syropem…

losos na szpinaku

losos na szpinaku

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji „Czas na szpinak 2″

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: