Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Najlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i podawać z ryżem i jakąś surówką… Podczas grillowania (lub pieczenia w piekarniku) warto pilnować temperatury – grillować na wyższej półce lub piec w niższej temperaturze, aby skrzydełka zbyt szybko się nie przypaliły, zwłaszcza, że polewa powoduje, że ich skórka nagrzewa się znacznie szybciej…
Skrzydełka w miodzie i musztardzie – składniki:
- ok. 1 kg skrzydełek
- ok. 200 ml miodu płynnego
- ok. 200g musztardy francuskiej
- sól, pieprz, papryka słodka
Skrzydełka myję, osuszam i odkrawam końcówki. Doprawiam solą, pieprzem i duuużą ilością papryki słodkiej.
Musztardę mieszam z miodem i zalewam skrzydełka.
Odstawiam na kilka godzin do lodówki lub najlepiej robię dzień wcześniej.
Marta
09/08/2013 @ 21:41
Sama nie jem miesa ale moj maz jest zachwycony przepisem. Bardzo mu smakowalo mimo ze nie lubi kurczaka z miodem. Ponoc rewelacja, wiec polecam
Dorota
10/08/2013 @ 19:20
Bardzo się cieszę :)! Polecam też skrzydełka imbirowe….koniecznie z limonką :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Przepis na skrzydełka imbirowe - skrzydełka na grila od UgotujmyTo.pl
17/05/2013 @ 23:06
[…] się na przepis na skrzydełka imbirowe… Zwykle na grilla przygotowuję moje ulubione skrzydełka z miodem i musztardą, ale teraz postanowiłam przetestować – przed nowym sezonem – jakąś inną wersję […]
Przepis na kurczaka w sosie bbq
27/09/2012 @ 23:09
[…] ale przynajmniej mogę zaproponować coś pysznego z piekarnika. Podawałam już przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie, które smakują i z grila i z piekarnika a dzisiaj proponuję przepis na pysznego kurczaka w sosie […]
Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Grill 2012
05/09/2012 @ 12:01
[…] Skrzydełka w miodzie i musztardzie – Ugotujmy To […]
mopswkuchni
01/08/2012 @ 12:57
Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam takiej wersji skrzydełek. Wyglądają mega apetycznie.
Dorota
02/08/2012 @ 15:21
Koniecznie zatem trzeba wypróbować przepis :)! Pozdrawiam!
Samantha
29/07/2012 @ 16:48
To się zgadza, najlepsze na grilla i wyglądają przepysznie 😉
Dorota
29/07/2012 @ 17:37
Uwieeelbiam je 🙂 ! Pozdrawiam!