Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(
To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki, więc obiecałam sobie, że następnym razem też sama je przygotuję i tak też zrobiłam… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym.

Składniki na chlebek pita:

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 60g mąki razowej chlebowej
  • 250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia

Składniki na farsz:

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy
  • oliwa do smażenia

Składniki na sos:

  • 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz

 

Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski przesiewam obie mąki i dodaję sól i kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.

Chlebki pita

Mieszam łyżką aż zrobi się w miarę jednolita masa a następnie przekładam na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiam aż zrobi się ciasto gładkie i elastyczne.

Chlebki pita

Chlebki pita

Przekładam ciasto do lekko wysmarowanej tłuszczem miski i przykrywam lekko wilgotną ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyjmuję na posypaną mąką powierzchnię i formuję ciasto w walec, który kroję na 6 części.

Chlebek pita

Chlebek pita

Każdą część rozwałkowuję w cylindryczny kształt i układam na podsypaną mąką blaszkę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.

Chlebek pita

Chlebek pita

Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Przygotowuję drugą blachę którą nagrzewam w piekarniku i na tak nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą.

Chlebek pita

Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym.

Chlebek pita

Chlebek pita

Cebule i paprykę obieram i kroję w paski. Na gorącej patelni na odrobinie oliwy podsmażam kurczaka aż się zrumieni, po czym dodaję cebulę i paprykę i smażę aż lekko zmiękną.

Chlebek pita

Do jogurtu wciskam czosnek, dodaję posiekany koperek i doprawiam solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita

Smacznego 🙂