Ciasto z dynią i bakaliami
Przepis na to ciasto z dynią i bakaliami wybrałam przede wszystkim ze względu na dynię i oczywiście – ze względu na kampanię Pokochaj olej rzepakowy. 🙂 (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp do dyni to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ciasto z dynią i bakaliami
Składniki:
- 2 szklanki drobno startej dyni
- 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka bakalii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju. Po trochu dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać bakalie i odciśniętą dynię i wszystko dobrze wymieszać.
2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).
3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Smacznego 🙂
Źródło: znalezione w jakiejś gazecie… 😉
anika
03/10/2013 @ 20:16
a mnie wyszedł zakalec a wszystkie proporcje takie jak w przepisie, a dodam ze w innych przepisach sa 2 szklanki maki .. może to to..
teraz piekę 2gi raz ale tez z 3 szklane maki ponieważ za pozno zaczelam ogladac więcej przepisów , ale mam nadal nadzieje ze mi wyjdzie….
Dorota
03/10/2013 @ 21:18
A jaka dynia? Ja tylko korzystam z piżmowej bo mam do niej dostęp…. Mam nadzieję, że teraz wyjdzie…trzymam kciuki i czekam na wiadomości… Pozdrawiam 🙂
Bistro de Jenna
26/08/2013 @ 17:50
Niedlugo sezon dyni bedzie we Francji wiec postaram sie tym razem upiec …pozdrawiam , bardzo swietny blog :o)))))
Jenna
Dorota
27/08/2013 @ 14:24
Ja jestem zakochana w dyni od zeszłego roku… czekam na Twoje dyniowe szaleństwo:) Dziękuję i pozdrawiam!
Paulina
20/08/2013 @ 14:38
wygląda pięknie, lekko wilgotne, takie jak lubię 😀
martawkuchni.blog.pl
20/08/2013 @ 11:43
jestem pod wrażeniem przepięknych fotografii:) zachęcają do przyrządzenia:)
Dorota
22/08/2013 @ 16:50
Baaardzo dziękuję 🙂
Upiecz coś zdrowsze
19/08/2013 @ 22:23
pyszne zestawienie! 🙂
Opalanka
19/08/2013 @ 21:32
Wygląda smakowite, prawie czuję jak chrupią bakalie:)
Anita
19/08/2013 @ 20:52
Pyszne cudo:)
Amber
19/08/2013 @ 17:55
Piękne jest to ciasto!
Uwielbiam dynię i od dawna obserwuję jej obecność na straganach.
Czekam jednak na jesienny dyni czas.
Andźka
19/08/2013 @ 17:10
Pyszne ciacho! Uwielbiam te z dynią oraz z marchewką. Robiłam jakiś czas temu orzechową babkę z dynią, która okazała się strzałem w 10! 😉
Dorota
22/08/2013 @ 16:51
Muszę wypróbować przepis 🙂
Emcia
19/08/2013 @ 15:59
to ciasto wygląda bajecznie!
Luka Li
19/08/2013 @ 10:30
Wygląda pysznie! A u mnie dzisiaj ciasto z cukinią:)
domowacukierniaewy.b
19/08/2013 @ 09:04
O jest już i dynia 🙂 Ciasto wygląda pysznie 🙂 Moja rodzinka uwielbia takie z mnóstwem bakalii 🙂
Natalia - Poezja Sma
18/08/2013 @ 23:12
Jeśli jest podobne do marchewkowego to już je lubię 😀
Łucja
18/08/2013 @ 21:31
pyszny przepis 🙂 ciasto już takie jesienne 🙂
Kaś
18/08/2013 @ 17:07
przepadam za dyniowym!!! jest genialne w smaku
ps też robię na oleju rzepakowym 🙂
lutka40
17/08/2013 @ 20:18
PRZEPYSZNIE WYGLĄDA
Samantha
17/08/2013 @ 18:31
Przepysznie wyglada, oczywiscie, ze wyprobuje Dorotko, serdecznie pozdrawiam