Ciasto cytrynowe
Zastanawiałam się jaki przepis dodać na koniec tygodnia i wyszło mi, że powinno to być coś słodkiego na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy i w oczekiwaniu na upragniony przez wszystkich weekend. Żeby jednak nie przesłodzić, proponuję dzisiaj przepis na ciasto cytrynowe, które jest niebywale wilgotne… Oryginalny przepis na ciasto “Lemon Polenta Cake” znalazłam w książce C.Bretherton “Baking”, ale zalecaną polentę lub grubo mieloną kaszkę kukurydzianą zastąpiłam mąką kukurydzianą… Zadziałało świetnie, a oto rezultat. Polecam:)!
Ciasto cytrynowe – składniki:
- 175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 75 g mąki kukurydzianej
- 175 g mielonych migdałów
- sok i skórka otarta z dwóch cytryn
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijam masło ze 175 g cukru – resztę cukru zostawiamy do syropu! – na puszystą masę. Stopniowo wolniutko dodaję po troszku roztrzepane jajka.
Jak zrobicie to za szybko albo nie ubijecie dobrze masła z cukrem to może się masa zwarzyć… tak jak mi 😉 Należy wtedy przelać masę do rondelka i wstawić na malutki ogień i ciągle mieszać do połączenia składników, po czym ponownie przelać do czystej miski. Trzeba uważać, żeby masa tylko minimalnie się ogrzała.
Do takiej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i mielone migdały, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia wszystko mieszamy łyżką metalową.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru.
Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym cieście i gorący syrop wylewamy delikatnie na ciasto aż do całkowitego jego wchłonięcia.
Teraz już czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie…
Smacznego 🙂
Lemon cake « Delicious cooking
28/10/2012 @ 22:04
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 9:04 pm Photos Feed Comments […]
gin
23/10/2012 @ 18:00
Wygląda wspaniale. Ja uwielbiam cytrynowe wypieki, więc w takim cieście od razu bym się zakochała 🙂
Monica
23/10/2012 @ 12:28
Ależ żółciutkie 🙂 Lubię cytrynowce 🙂
Natalia
22/10/2012 @ 15:26
To ciasto do mnie krzyczy 😀
Emcia Pichci
21/10/2012 @ 10:09
ostatnio za mną chodziło takie ciasto 🙂 świetny przepis!
Ola
21/10/2012 @ 07:33
przepadam 🙂 cytrynowe wypieki są bardzo orzeźwiające 😉
Kaś
20/10/2012 @ 18:18
wyglada na niezywkle lekkie. i cudną ma barwę
Pan Deserek :)
20/10/2012 @ 14:53
Wygląda bardzo bardzo apetycznie – muszę takie zrobić 🙂 a teraz porywam kawałek 🙂
Loreta
20/10/2012 @ 08:02
Pięknie Ci wyszło i pięknie podane. U mnie zawsze zakalec, bark mi sił! 🙁
karmel-itka
19/10/2012 @ 22:20
bardzo atrakcyjne zdjęcia. przepis też, zresztą.
lubię takie lekkie wypieki z orzeźwiającą nutką.
Restauracja Domowa
19/10/2012 @ 18:07
Bardzo zachęcająco wygląda…co ja gadam rewelacyjnie i chętnie bym spałaszowała duży kawałeczek:)
Basia
19/10/2012 @ 16:28
Wygląda mega apetycznie! Też kiedyś podobne popełniłam! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Samantha
19/10/2012 @ 15:50
Też przepadam za takimi cytrynowcami, pysznie się prezentuje, mięciutko, delikatnie i bardzo elegancko ! Serdecznie pozdrawiam i już niedługo wracam 🙂
Magda
19/10/2012 @ 15:04
ciasto z nutka cytryny, pycha!
Capacitier
19/10/2012 @ 11:07
Apetycznie wyglądają te kolory 😉
kuchennefascynacje
19/10/2012 @ 09:24
Rewelacyjny,uwielbiam takie ciacha.