Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Zastanawiałam się jaki przepis dodać na koniec tygodnia i wyszło mi, że powinno to być coś słodkiego na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy i w oczekiwaniu na upragniony przez wszystkich weekend. Żeby jednak nie przesłodzić, proponuję dzisiaj przepis na ciasto cytrynowe, które jest niebywale wilgotne… Oryginalny przepis na ciasto “Lemon Polenta Cake” znalazłam w książce C.Bretherton “Baking”, ale zalecaną polentę lub grubo mieloną kaszkę kukurydzianą zastąpiłam mąką kukurydzianą… Zadziałało świetnie, a oto rezultat. Polecam:)!

Ciasto cytrynowe – składniki:

  • 175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 175 g mielonych migdałów
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubijam masło ze 175 g cukru – resztę cukru zostawiamy do syropu! – na puszystą masę. Stopniowo wolniutko dodaję po troszku roztrzepane jajka.

Ciasto cytrynowe

Jak zrobicie to za szybko albo nie ubijecie dobrze masła z cukrem to może się masa zwarzyć… tak jak mi 😉 Należy wtedy przelać masę do rondelka i wstawić na malutki ogień i ciągle mieszać do połączenia składników, po czym ponownie przelać do czystej miski. Trzeba uważać, żeby masa tylko minimalnie się ogrzała.

Do takiej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i mielone migdały, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia wszystko mieszamy łyżką metalową.

Ciasto cytrynowe

Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.

Ciasto cytrynowe

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru.

Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym cieście i gorący syrop wylewamy delikatnie na ciasto aż do całkowitego jego wchłonięcia.

Ciasto cytrynowe

Teraz już czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie…

 

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Smacznego 🙂