Ptysie z łososiowym musem

Ptysie z lososiowym musem

Zaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam: A dlaczego nie…? Ja wiem, że jak kraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! 🙂 Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy 🙂

Ptysie z łososiowym musem – składniki:

Ptysie (ok 20 sztuk):

  • 80 g mąki
  • szczypta soli
  • 65 g masła
  • 150 ml wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

Mus łososiowy:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g kremowego serka
  • 1 łyżka chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka gałązek koperku świeżego
  • pieprz czarny ( świeżo mielony)

 

Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem.

Ptysie z lososiowym musem

Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.

Ptysie z lososiowym musem

Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca.

Ptysie z lososiowym musem

Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut.

Ptysie z lososiowym musem

Po wystygnięciu przekładam musem…

Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek.

Smacznego 🙂

Ptysie z lososiowym musem

Przepis został wyróżniony tytułem blogerskiego przepisu tygodnia przez portal ugotuj.to. Dziękujemy! 🙂

 

Przepis zgłoszony do akcji:

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: