Puszysty sernik na śmietanie

Sernik na śmietanie

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na wspaniały sernik na śmietanie, który znalazłam u Łucji i od razu bardzo mnie zaintrygował. Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę 🙂 Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami, a nie borówkami. I kolejnym razem spróbuję piec go w niższej temperaturze, bo niestety bardzo popękał i nie wyglądał idealnie ale smak i tak wszystko rekompensował. 🙂 Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik na śmietanie 🙂

To już ostatni przepis przed Świętami… dlatego, życzymy Wam Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Wielkanocnych 🙂

Sernik na śmietanie

Sernik na śmietanie

Spód: (tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24×28 cm)

  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie

 

Składniki na masę śmietanową:

  • 1,2 l śmietany 18 %
  • 180 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 białka

Dodatkowo:

  • 250 g mrożonych jagód, lub innych owoców
  • cukier puder do posypania

 

Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową.

Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto.

Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie Przygotowanie sernika na śmietanie

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Sernik na śmietanie

Sernik na śmietanie