Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa to chyba najÅ‚atwiejsza babka jakÄ… do tej pory robiÅ‚am. Wszystkie skÅ‚adniki siÄ™ tylko miksuje i już :)! Do tego, żeby byÅ‚o jeszcze proÅ›ciej wszystkie skÅ‚adniki na tÄ™ babkÄ™ zwykle każdy ma w domu! Proste skÅ‚adniki i prostota wykonania…. a na koÅ„cu wychodzi miÄ™ciutka, wilgotna i pyszna babka! OczywiÅ›cie nie wyczuwa siÄ™ w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na Å›wiÄ…teczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Składniki: (w temperaturze pokojowej)

  • 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1/2 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże jajka (u mnie 5 Å›rednich)
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki do wysmarowania i wysypania formy

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru, czyli około 3-5 minut. Formę do babki smarujemy bardzo dokładnie miękkim masłem a następnie obsypujemy mąką i przelewamy masę.

Przygotowanie babki majonezowej Przygotowanie babki majonezowej Przygotowanie babki majonezowej

Pieczemy w nagrzanym do 175stopni piekarniku przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na 10-15 minut do przestudzenia a następnie wyjmujemy z formy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie babki majonezowej Przygotowanie babki majonezowej

Jak babka przestygnie możemy ją polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Babka majonezowa

Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/04/Babka-majonezowa.html