Babka majonezowa
Babka majonezowa to chyba najłatwiejsza babka jaką do tej pory robiłam. Wszystkie składniki się tylko miksuje i już :)! Do tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!
Babka majonezowa
Składniki: (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 duże jajka (u mnie 5 średnich)
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki masła i mąki do wysmarowania i wysypania formy
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru, czyli około 3-5 minut. Formę do babki smarujemy bardzo dokładnie miękkim masłem a następnie obsypujemy mąką i przelewamy masę.
Pieczemy w nagrzanym do 175stopni piekarniku przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na 10-15 minut do przestudzenia a następnie wyjmujemy z formy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Jak babka przestygnie możemy ją polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/04/Babka-majonezowa.html
Dagmara Osowska
17/03/2015 @ 11:42
Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
Pozdrawiam ciepło!
głos rozsądku
16/10/2014 @ 14:02
Jak można takie dobro jak majonez marnować do ciasta, które nawet nim nie smakuje!!11 wEŹCIE SE INNE PRZETWORY JAJEK A NIWE, CHORZY LUDIE !!11!1!!1
ankawell
29/04/2014 @ 07:52
Zawsze mnie korciło żeby upiec taką babkę z majonezem i zawsze w końcu wybierałam inny przepis / jak się potem okazywało wcale nie był to zawsze najlepszy wybór /
Odpisuję przepis .
Taka “szybka babka” będzie świetna gdy czas goni nieubłaganie, a na deser dużo łakomczuchów czeka 🙂
Malwinka
19/04/2014 @ 22:30
Ile pięknych bab! 🙂 Wesołych i smacznych Świąt życzę! 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
17/04/2014 @ 17:06
Pięknie przyozdobiona 🙂
kulinarny blog samanthy
17/04/2014 @ 15:45
Majonezową robiłam, bardzo jest smaczna. W Twoim wydaniu piękna.
soulstorm-everywhere
16/04/2014 @ 20:31
majonez powiadasz…;-)
Natalia - Poezja Smaku
15/04/2014 @ 22:04
Robiłam także – bardzo dobra 🙂
Ania
15/04/2014 @ 19:50
super wyszła:) i uroczo wygląda:)
lutka40
15/04/2014 @ 19:31
piękna w swojej prostocie !
Nemi
15/04/2014 @ 16:16
Będę musiała wreszcie jakąś babkę upiec:)
pieczarka mysia
15/04/2014 @ 15:20
Idealna! Piękna 🙂
Magda C.
15/04/2014 @ 10:01
Szalejesz z tymi babkami! Cudownie wygląda 🙂
Pati
15/04/2014 @ 09:58
Babkowo u Was na blogu, kolejny znakomity przepis…
wedelka
15/04/2014 @ 09:50
Piękna 🙂 Sama jeszcze jej nie piekłam, ale miałam okazję próbować u koleżanki i byłam zachwycona jej smakiem i zdumiona dodatkiem majonezu 🙂
margot
15/04/2014 @ 06:05
Urodziwa do kwadratu
Inspirowane Smakiem
15/04/2014 @ 04:52
Też robiłam ją w tym roku, po raz pierwszy i byłam absolutnie zachwycona :)))