Ekspresowe ciasto czekoladowe
Czasami jak już muszę zjeść coś słodkiego to sięgam po ekspresowe ciasto czekoladowe, którego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe… 😉 Ciasto można również wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek czekoladowych. Zapraszam serdecznie. 🙂
(Zobacz też inne ciasto czekoladowe oraz inne przepisy na ciasta)
Ciasto czekoladowe – składniki:
- 400-500g cukru (ok. dwóch szklanek)
- 420g mąki
- 180g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml mleka wymieszanego z 2 łyżkami octu winnego
- ok. 125 ml oleju
- 2 jajka
- 1 filiżanka gorącej kawy rozpuszczonej
Wszystkie składniki mojego expressowego ciasta czekoladowego mieszam na jednolitą masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika – ok. 180 stopni – na jakąś godzinę, ZAWSZE przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już suche. Dodaję orzechy i/lub rodzynki ale to opcjonalnie.
Piekę albo w standardowej foremce keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką albo w małych foremkach.
Ciasto podaję posypane cukrem pudrem albo polewą z masła, cukru ciemnego i śmietany.
Smacznego, mam nadzieję, że ciasto czekoladowe będzie smakowało. 🙂
Muffinki - Przepis na babeczki bananowe
23/10/2012 @ 23:06
[…] w temp. 200 stopni ok 30 min. Po ostygnięciu dekoruję polewą czekoladową (zobacz np. tutaj) ale to niekonieczne… można tylko posypać cukrem […]
weronika
16/07/2012 @ 15:45
A czy coś się stanie jeśli nie dodam octu winnego ?
Dorota
17/07/2012 @ 10:03
Zawsze robię to ciasto zgodnie z przepisem ale następnym razem spróbuję bez octu i podzielę się rezultatami…. Pozdrawiam!
mariola1975
01/07/2012 @ 08:19
wyglądają super:)
Dorota
01/07/2012 @ 08:49
…i smakują również super 🙂
kuchenny bałagan
28/06/2012 @ 08:22
Ale pychotki! 🙂
Dorota
28/06/2012 @ 21:48
Oj taaak 🙂 !