Ciasto z rabarbarem na maślance
Cóż, sezon na rabarbar trwa, więc też postanowiłam wypróbować kilka nowych przepisów na ciasto z rabarbarem. W ostatni weekend przygotowałam pyszne ciasto na maślance z rabarbarem i tartę. Ciasto na maślance robiłam już 2 razy, bo należy ono do fantastycznej kategorii “proste i pyszne”, a tartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego ;)! Na najbliższy weekend – jeszcze wczoraj – prognozy podawały słońce od piątku… ale już dzisiaj zapowiadają deszcz do piątku włącznie, boję się jednak, że w piątek znowu coś zmienią i z planów na grilla znowy będą nici…:( No cóż, trzeba będzie zadowolić się czymś słodkim na pocieszenie! 😉 A zapomniałam napisać o niebezpieczeństwie związanym z tym ciastem na maślance – nie można przestać sięgać po następny kawałek, bo przy każdym kolejnym kawałku chcesz sprawdzić czy jest tak samo dobry jak ten poprzedni! 😉
Ciasto z rabarbarem na maślance – składniki:
- 200 g cukru
- 220 g mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukier waniliowy (16g)
- 500 g rabarbaru
- płatki migdałowe- opcjonalnie
Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i maślankę – zmiksować wszystko na jednolitą masę. Masę wylać na blachę – dużą 35 x 20 cm – wyłożoną papierem do pieczenia. Na masę wyłożyć obrany i pokrojony rabarbar (i opcjonalnie płatki migdałowe) Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni – do suchego patyczka.
Smacznego 🙂
Źródło: http://soulstorm-everywhere.blogspot.co.uk/2013/05/ciasto-na-maslance-z-rabarbarem.html
jlu
05/06/2013 @ 21:43
Witam
jak pani sadzi ,czy cukier mozna zastapic Stevia?
Dorota
05/06/2013 @ 21:58
Przykro mi ale nigdy nie używałam Stevii więc nie mam pojęcia… Jeśli wykorzystujesz Stevię w innych wypiekach jako zamiennik cukru to na pewno można spróbować i tu..:)! Pozdrawiam!
Dorota
04/06/2013 @ 12:31
Tego nie wiedziałam… Dzięki :)! Pozdrawiam!
Dorota
04/06/2013 @ 12:28
Szkoda 🙁 Ale to chyba jedyna wada Dubaju..;)? Pozdrawiam!
hulieta
04/06/2013 @ 11:41
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Spróbowałam gorącego 🙂 Ciasto jest pyszne! Dziękuję za przepis i czekam na następne inspiracje. Pozdrawiam
Dorota
04/06/2013 @ 12:28
Dziękuję i zapraszam ponownie :)!!!
Asia
03/06/2013 @ 18:03
Mmmm…szukałam rabarbaru wszędzie w Dubaju, ale tego tutaj nie mają 🙁
Samantha
01/06/2013 @ 22:08
Pyszniutkie, wolę Twoje ciasto Dorotko jak grilla 🙂
Ola in the kitchen
01/06/2013 @ 12:58
Moim zdaniem ciasta na maślance są smaczniejsze. Bardzo kusząco wygląda Twoje!
Kulinarna Fuzja
31/05/2013 @ 20:47
Brzmi i wygląda cudownie:) I pięknie wygląda z tym kwiatkiem !
majka
31/05/2013 @ 14:55
Mniam, pycha! Ja robilam w weekend drozdzowe ciasto z rabarbarem 🙂 I nie obieram rabarbaru wtedy jest czerwony :))
Pozdrowienia.
domowacukierniaewy.b
31/05/2013 @ 11:13
U mnie również sezon na rabarbar trwa, kocham wszystkie ciasta z jego dodatkiem 😀
codojedzenia
31/05/2013 @ 08:09
Przypomniafias mi , ze mam w lodowce rabarbar! Pysznosci ciacho
Dorota
31/05/2013 @ 10:52
Ja właśnie zabieram się za tartę rabarbarową z bezą :)!
Inspirowane smakiem
31/05/2013 @ 05:26
Mmmm, ale smacznie wygląda. Takiego przepisu szukałam. :))
Dorota
31/05/2013 @ 10:53
Oj, bedzie smakować :)!
karmel-itka
31/05/2013 @ 00:32
podobne z Babcią zawsze robię :]
Dorota
31/05/2013 @ 10:53
Babcie zawsze wiedzą co dobre :)!