Amerykańskie ciasto marchewkowe
Fantastyczne ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj. Jest jednym z moich ulubionych ciast i nie będę nigdy szukała przepisu na inne, bo żadne nie może być lepsze niż to..:) Jest idealne! Wszyscy je uwielbiają i zwykle robię z podwójnej porcji, a i tak znika błyskawicznie… Serdecznie zapraszam na ucztę, mam nadzieję, że będzie smakowało… 🙂
(Zobacz też inne przepisy na ciasta)
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 szklanka marchewki startej
- 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)
- 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- posiekane orzechy, rodzynki
i na polewę/przełożenie:
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)
- cukier waniliowy
- kilka kropel soku z cytryny
Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.
Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!
Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto.
W innej wersji – można wykorzystać masę do przełożenia ciasta, wierzch zaś posypać cukrem pudrem…
Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do akcji:
Rapidfire79
02/12/2022 @ 08:25
Jaki rozmiar blachy?
Joanka63
22/01/2022 @ 14:32
Piekę to ciasto po raz szósty w ciągu miesiąca, wszyscy wołają: UPIECZ, PROSIMY ! Jest rewelacyjne, nie zliczę ilu osobom podałam przepis i wszystkim bez wyjątku bardzo smakuje 🙂
Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙃
ruda
14/06/2014 @ 18:07
Bardzo dobre ciasto i do tego mozna w nim przemycic cos zdrowego czyli marchewke:)Polecam przepis naprawde warty sprawdzenia
paulina
03/12/2013 @ 15:40
Wyszło rewelacyjne ale mało;)
Dorota
04/12/2013 @ 14:27
Dlatego ja najczęściej robię z podwójnej porcji…;)! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Brazylijska babka marchewkowa - przepis na inne ciasto marchewkowe
18/11/2013 @ 19:40
[…] Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich najukochańszych i wszyscy znajomi, którzy mieli okazję spróbować tego […]
AnnaS
17/11/2013 @ 15:28
dziś robie drugie bo wszyscy sie zajadaja narazie rosnie slicznie
Dorota
17/11/2013 @ 16:13
Tym razem czekam na zdjęcie :)! Pozdrawiam!!!
AnnaS
15/11/2013 @ 18:47
zjadam … pyszne 🙂 Pozdrawiam
Dorota
15/11/2013 @ 18:56
Ufffff….;) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)! Miłego weekendu!!!
AnnaS
15/11/2013 @ 18:31
masa wyszla mi żółta nie biała i jakos jej malo …. a serek słony biały?
Dorota
15/11/2013 @ 18:42
Masa jest lekko żółta jak na zdjęciu…. a serek kremowy jest delikatnie słonawy i stąd ten dodatek cukru pudru….
AnnaS
15/11/2013 @ 17:58
odstawiłam do wystygnięcia i opadło wyrównało się, zakalca raczej nie ma, właśnie rozkroiłam i wyglądam jakby było "ugotowane" ale robię masę i tak je zjem 🙂 mam poczekac az bedzie całkiem zimne?
Dorota
15/11/2013 @ 18:21
Niestety, z ciastami zawsze powinno się czekać aż będą zimne, nawet żeby je przekroić… mam nadzieję, że będzie i tak smakować :)! Pozdrawiam :)!
AnnaS
15/11/2013 @ 16:46
a mi wyszedł wulkan …..
Dorota
15/11/2013 @ 17:18
… czyli, że wyszło niedopieczone ? Wszystkie składniki i temperatura ok? Sprawdzałaś patyczkiem przed wyjęciem? Robiłam to ciasto mnóstwo razy i zawsze wychodziło ale też zawsze sprawdzam patyczkiem czy się upiekło dobrze…. Pozdrawiam :)!
Ciasto z dynią i bakaliami - przepis na ciasto z dyni od UgotujmyTo.pl
07/09/2013 @ 14:33
[…] obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo […]
alkomat
27/08/2013 @ 22:11
A można ten sok ananasowy zastąpić np ajerkoniakiem ?
Ola
02/04/2013 @ 19:27
Zrobiłąm na Święta to ciasto,wyszło boskie! Chyba się polubimy z tym przepisem:)
Jednak nie miałam tego soku ananasowego,a w innych przepisach na marchewkowe ciasto
w skłądnikach był wymieniany ananas przez wielu zamieniony na jabłko, więc z braku laku dodałam starte jabłko.Nast.razem zrobię z tym sokiem i zobaczę,czy czuć jakąś różnicę.
Ciasto piekłąm w dużej tortownicy o średnicy 26 cm i wyszło naprawdę wysokie.
Przełożyłąm masą i dałam tez trochę na wierzch.Bałąm się,że ciasto będzie dośc suche,bo te warstwy były naprawdę grube,ale było akurat:).
Acha, do masy dodałam margarynę do pieczenia,bo mi brakło masła,była bardzo smaczna,ale radzę uważać z cukrem i próbować w trakcie dodawania, dla mnie była trochę za słodka.
dziękuję za wspaniały przepis,to moje pierwsze marchewkowe ciasto i na pewno już nie będę szukać innego, po co zmieniac coś idealnego?:)
pozdrawiam
Ola
Dorota
02/04/2013 @ 20:41
Witam w klubie fanów tego ciasta :)! Następnym razem ja spróbuję zamienić ananasa na starte jabłko, żeby też zobaczyć jaka będzie różnica w smaku… 😉 Dziękuję za zostawienie komentarza i zapraszam do wypróbowania innych przepisów…. Pozdrawiam :)!
Ola
30/03/2013 @ 16:01
A czy ten sok ananasowy jest niezbędny?Czym go zastąpić,a może po prostu go ominąć?
Już bym chciała zacząć przygotowywać,a nie chce mi się iśc do sklepu:)
Dorota
30/03/2013 @ 16:16
Myślę, że dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne. Są przepisy wykorzystujące sok pomarańczowy…można też wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy… Pewnie można go pominąć ale czy warto ryzykować … ;)? Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)!
Ania
18/03/2013 @ 16:14
Zrobiłam to ciasto, jest super. Taka polewa z serka idealnie do niego pasuje.
Piekłam go trochę dłużej niż jest podane w przepisie bo po 45 min patyczek jeszcze się kleił.
Dziękuję za świetny przepis
Dorota
18/03/2013 @ 16:18
Cieszę się, że jest coraz więcej fanów tego ciasta:)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie:)!
Emily
06/11/2012 @ 10:08
świetny przepis, ciasto wyszło idealne!
Dorota
06/11/2012 @ 12:45
bardzo się cieszę….:)!Pozdrawiam!
Carrot cake « Delicious cooking
29/10/2012 @ 23:10
[…] & full recipe: ugotujmyto.pl. Monday, October 29th, 2012 […]
Lutóweczki w kuchni - przepisy,zachcianki itp - Strona 5
15/10/2012 @ 07:23
[…] Odp: Lutóweczki w kuchni – przepisy,zachcianki itp Hej hej! Zaległe ciasto marchewkowe. Jeśli nie mam w domu puszki ananasów, dodaję n. sok jabłkowy, albo pomarańczowy i w zasadzie nigdy nie wyczułam różnicy. No i można obie darować polewę jeśli ma być prosto 😉 Smacznego! Ciasto marchewkowe. Amerykaskie ciasto marchewkowe. […]
Dorota
01/10/2012 @ 14:22
Gorąco zachęcam :)!
Dorota
01/10/2012 @ 14:21
Mam nadzieję, że drugie też wyszło…:)! Pozdrawiam!
Adela
28/09/2012 @ 19:32
Tak zachwalacie , ze chyba też zadam sobie trochę trudu i spróbuję to upiec.
Goś
28/09/2012 @ 12:20
Ciasto wyszło cudne! tak wszystkim smakowało, że dzisiaj już upiekłam drugie ;P hehe
ale w zamieszaniu bo z pomocą dzieciaków, no i piekłam jakby dwa na raz (drugi to tzw. "uśmiech teściowej";P) i coś chyba zawaliłam 🙁 wydaje mi się, że dałam albo za dużo oleju/ soku ananasowego albo po prostu marchewki.. bo już widzę, że trochę "klapnął":( i mam nadzieję, że nie będzie straszny zakalec bo miał być na jutro dla znajomych inie chce mi się już piec trzeciego…
Goś
27/09/2012 @ 14:33
ja też właśnie testuję przepis 😉 niestety kucharka ze mnie raczej kiepska i zdecydowanie początkująca więc w głowie mam wiele wątpliwości dot. mojego wykonania 😉 ciasto jest właśnie w piekarniku a ja się zastanawiam czy nie wyszło mi za rzadkie? jakieś takie rzadsze niż zwykle inne ciasta.. a druga rzecz – nie jest napisane czy to przepis na dużą czy małą blachę? bo ja wylałam na dużą i nie wiem czy to urośnie, czy po prostu będę świecić oczami, że płaskie ale przynajmniej smakuje ;P
Dorota
27/09/2012 @ 15:14
Co do blachy….piekę to ciasto na dużej blasze zwykle z podwójnej porcji bo bardzo szybko znika…:) Czasami piekę jedną porcję i ciasto jest niższe ale równie smaczne. Nie wiem dlaczego Twoje ciasto wydaje się rzadsze….teraz i tak musisz poczekać aż się upiecze i sprawdzić rezultat.Pamiętaj, żeby patyczkiem sprawdzić, czy jest suche przed wyjęciem z piekarnika. Ja raz robiłam to ciasto nie u siebie i w zamieszaniu wylałam ciasto na blachę przed dodaniem startej marchewki…. dobrze, że szybko sie zreflektowałam i naprawiłam błąd… też brakuje mi do ideału ale pracuje nad sobą;)!
Trzymam kciuki za ciasto i czekam na informację jakie wyszło… Pozdrawiam!
Dorota
19/09/2012 @ 11:05
Polecam bo warto :)! Pozdrawiam!
Kaś
14/09/2012 @ 21:45
piekłam już marchewkowe, ale skoro tak zachwalasz chyba wypróbuję i to 🙂
Dorota
14/09/2012 @ 12:56
Oj prawda…:)!Pozdrawiam!
anna
14/09/2012 @ 09:07
super ciasto robie juz 2 raz a zamiast serka Philadephia uzyłam kanapkowego smietankowego pyszne
Dorota
14/09/2012 @ 12:57
Bardzo się cieszę, że tak smakuje:)! Pozdrawiam!
Kasia
25/08/2012 @ 21:47
Zgadzam sie w zupełności że to ciasto jest pyszniaste;)
Madame Edith
07/08/2012 @ 08:29
Wspaniałe ciasto! Uwielbiam jego smak, szczególnie z tą śmietankową polewą smakuje wyśmienicie 🙂
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Dorota
07/08/2012 @ 18:44
Ja zaliczam się gorących wielbicieli tego ciasta ! Pozdrawiam 🙂 !
chantel
29/07/2012 @ 20:11
pychota 🙂 uwielbiam marchewkowe 🙂
Dorota
31/07/2012 @ 09:33
Dzięki i zgadzam się w 100 % 🙂 ! Pozdrawiam!
karmel-itka
22/07/2012 @ 20:33
mmm… mniam,mniam! nie wszystko, co amerykańskie jest złe, tłuste i niezdrowe ;p
Dorota
24/07/2012 @ 16:47
…to ciasto jest rzeczywiście…DOBRE 🙂 !Pozdrawiam!
mariola1975
21/07/2012 @ 16:41
Wygląda ciekawie,muszę kiedyś wypróbować ten przepis.
Dorota
24/07/2012 @ 16:48
Polecam bo naprawdę warto 🙂 ! Pozdrawiam!
Samantha
20/07/2012 @ 15:25
Ciasto wygląda bardzo smacznie, też lubię ciasta marchewkowe ! Twoje rewelacja 🙂
Dorota
20/07/2012 @ 17:34
Jest pyszne ale przymierzam się do Twojego z cukinii 🙂 ! Pozdrawiam!
Ola
20/07/2012 @ 13:43
zdecydowanie jedno z ulubionych ciast
Dorota
20/07/2012 @ 17:33
Moje też 🙂 ! Pozdrawiam!
Natalia
20/07/2012 @ 00:49
Kocham to ciasto, też niedawno je robiłam 🙂
Dorota
20/07/2012 @ 17:32
Ja też jeszcze nie raz je zrobię 🙂 ! Pozdrawiam!