Amerykańskie ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Fantastyczne ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj. Jest jednym z moich ulubionych ciast i nie będę nigdy szukała przepisu na inne, bo żadne nie może być lepsze niż to..:) Jest idealne! Wszyscy je uwielbiają i zwykle robię z podwójnej porcji, a i tak znika błyskawicznie… Serdecznie zapraszam na ucztę, mam nadzieję, że będzie smakowało… 🙂

(Zobacz też inne przepisy na ciasta)

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 szklanka marchewki startej
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)
  • 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • posiekane orzechy, rodzynki

i na polewę/przełożenie:

  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel soku z cytryny

 

Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.

Ciasto z marchewki

Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.

Ciasto z marchewki

Ciasto z marchewki

Ciasto z marchewki

Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!

Ciasto marchewkowe

 

Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

W innej wersji – można wykorzystać masę do przełożenia ciasta, wierzch zaś posypać cukrem pudrem…

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Smacznego 🙂

Przepis zgłoszony do akcji: