Makaron z boczkiem i z kapustą włoską
Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu przypadł mi do gustu. Niestety miałam tylko makaron penne. Ale jakiś czas później jeszcze raz go zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam 🙂
Makaron z boczkiem i włoską kapustą
Składniki:
- pół główki kapusty włoskiej
- ok. 500g makaronu
- ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- sól, pieprz
Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie.
W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był al dente i 5 min przed końcem dorzucam do makaronu pokrojoną w paski kapustę.
Odcedzam makaron i kapustę i dodaję do boczku doprawiając solą, pieprzem i parmezanem.
Smacznego 🙂
Źródło: Silvana Franco, “Family”