Jabłecznik bez pieczenia
Po prostu obędny :)! Wymyśliłam sobie połączenie karmelu i jabłek w jabłeczniku bez pieczenia i udało i się zrealizować ten pomysł przy okazji przygotowywania przepisów do wielkanocnego ebooka, realizowanego przy współpracy z ZT Kruszwica. Oczywiście jabłka i karmel są parą idealną. Jeśli do tego dodamy masę z karmelu, mascarpone i śmietany posypaną zmielonymi orzechami, to naprawdę trudno się temu oprzeć :)!
Jabłecznik bez pieczenia
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 3-4 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 g ciastek digestive
- 200 g margaryny Palma
- 2 puszki masy karmelowej
- 200 g serka mascarpone
- 20 g żelatyny (1opakowanie)
- 600 g śmietany kremówki
Ciasteczka rozkruszyć na drobno. Dodać rozpuszczoną Palmę i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód foremki 23×34 cm i dobrze docisnąć. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel z 1 puszki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło i uprażyć jabłka, często mieszając i doprawić przyprawami. Do uprażonych, gorących jabłek wsypać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciasteczek i karmel. Zostawić do stężenia.
Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie dodać do niej pół szklanki gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia.
Mascarpone (w temperaturze pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi.
Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
agnieszka
18/04/2015 @ 20:35
a w jakiej brytfance to robic?? jaka wielkość??
Dorota
19/04/2015 @ 09:40
Blaszka 23×34 cm. Pozdrawiam 🙂
aga
17/04/2015 @ 12:38
Piszesz ze nie mieszkasz w pl. To moze w uk? Jesli tak to jak sie tutaj smietanka kremowka nazywa bo podejrzewam ze nie jest to creme fraichè…?
Dorota
17/04/2015 @ 14:39
W UK śmietana kremówka to double cream. Pozdrawiam 🙂
nika13
14/09/2014 @ 09:29
Ciastko byłoby fajne ale niestety góra sie nie scieła….szkoda bo składniki troche kosztuja:/
Dorota
14/09/2014 @ 15:50
Ja kolejny raz robiłam to ciasto i wyszło…. tylko nie dodałam tej dolnej warstwy karmelu a resztę zgodnie z przepisem…. Czy trzymałaś się dokładnie przepisu? Jedyne co mi przychodzi do głowy, że mogło nie wyjść, to za mało żelatyny….
nika13
10/09/2014 @ 17:17
Od dłuzszego czasu marze by go zrobić, wyglada cudownie. Akurat nadarza sie idealna okazja ale boje sie czy nie jest za słodki??
Dorota
10/09/2014 @ 18:24
Ja właśnie robię i tym razem bez dolnej warstwy karmelu…. Możesz też zmniejszyć jego dodatek do śmietany… Pozdrawiam i daj znać jak poszło :)!
katis
21/05/2014 @ 17:24
Jakimi ciastkami można zastąpić ?
Dorota
21/05/2014 @ 17:49
Te ciastka można zastąpić innymi pełnoziarnistymi ciastkami albo spróbować zrobić to ciasto na herbatnikach lub krakersach… Pozdrawiam :)!
Bolinka
25/04/2014 @ 04:20
Mam takie male pytanko! O jaki karmel chodzi? Masa mrowmowa w puszce, albo moze dulce de leche?
Bolinka
25/04/2014 @ 04:22
Chodzilo mi oczywiscie o mase krowkowa a nie mrowkowa! Literowka! Sorry!
Dorota
25/04/2014 @ 14:55
Ja użyłam zwykłego karmelu w puszce od Nestle ale użyj takiego jaki lubisz :)! Pozdrawiam :)!
nika13
11/09/2014 @ 18:22
Licze że dasz znać jak smakuje bez tej dolnej warstwy:). Chce go sobie zrobić na urodzinki. Jak go zobaczyłam pare miesiecy temu to od razu zapisałam i czekałam az do teraz;d
Dorota
11/09/2014 @ 19:21
Jest zdecydowanie mniej słodki…. choć ciągle górna warstwa jest słodka. Ja do jabłek dodaję minimalnie cukru (zależy od jabłek) i teraz dodałam 3 galaretki cytrynowe, żeby były bardziej kwaskowate…. i zrównoważyły górną warstwę. Jednak każdy przepis trzeba dopasować do smaku tego, który go robi. Pozdrawiam 🙂
sara
08/04/2014 @ 10:02
I jeszcze jedno pytanko 😉
Czy może Pani oszacowsc koszt całego ciasta?
Sara
Dorota
08/04/2014 @ 15:04
Nie mieszkam w Polsce, więc raczej nie…. wystarczy jednak podsumować składniki z cenami i już ;)! Ciasto jest spore, ostatnio je robiłam na sprzedaż na cele charytatywne i wyszło mi 28 sporych kawałków 🙂 Jeśli nie masz wielu gości na Święta to zawsze możesz zrobić z połowy pocji w mniejszej blaszce 😉 Powodzenia i pozdrawiam :)!
sara
08/04/2014 @ 09:35
Wygląda rewelacyjnie.
Chce zrobić na święta ale niestety mogę się zająć tym 18 wieczorem i tu nasuwa się moje pytanie czy na święta 20 będzie dobre, świeże. Ile ten jabłecznik wytrzyma ?
Pozdrawiam,
Xxx
Dorota
08/04/2014 @ 14:58
Witaj, będzie idealne, bo pierwszego dnia przy krojeniu trochę wycieka karmel a drugiego wygląda tak jak na zdjęciu :)!Pozdrawiam!
Aneta C.
23/03/2014 @ 09:19
Już czuję ten wspaniały smak:) Kiedyś robiłam podobne z bananami. Ale bardzo chętnie zrobię to, lubię jabłka:)
Aga
21/03/2014 @ 21:07
Dla mnie wszystko co ma jabłka jest idealne! Wygląda obłędnie 🙂
Magda C.
19/03/2014 @ 13:05
Śliczny jabłecznik! Mogę prosić kawałek?
Goska
18/03/2014 @ 11:11
witaj,
ciasto super, będę chciała go zrobić, ale mam pytanie, na jaką blaszkę podane są składniki i gdzie można kupić te ciastka, bo ja się jeszcze z nimi nie spotkałam. Pozdrawiam
Dorota
18/03/2014 @ 14:41
Dzięki za czujność! Blaszka 38×25 cm. Ciastka wiem, że w Polsce można kupić firmy Lu. Jak nie ma to inne ciasteczka pełnoziarniste. Można również wykorzystać spód biszkoptowy ;)! Pozdrawiam :)!
Kuchnia u Krysi
17/03/2014 @ 20:45
Ale pysznie. Ale obłędnie Ci wyszła ta szarlotka. Chętnie zjadłabym kawałek i pewnie zasmakowałabym tak bardzo, że w końcu sama bym upiekła 🙂
Ania
16/03/2014 @ 20:15
dla mnie to jest wręcz cudo!:) muszę zrobić jak tylko wrócę do jedzenia słodyczy bo na razie sobie zrobiłam zakaz:P
Shiral
16/03/2014 @ 12:39
Kiedyś jadłam podobne ciasto, jak one smakuj! Poezja!
Dorota
16/03/2014 @ 16:46
Zdecydowanie się zgadzam :)!
kulinarny blog samanthy
16/03/2014 @ 09:31
Po prostu obłędny Dorotko, 🙂
Dorota
16/03/2014 @ 16:47
Dziękuję Samantho :)!
Pan Deserek :)
15/03/2014 @ 21:45
Wygląda fantastycznie ! Aż chce się skosztować – zabieram kawałek 😉
babeczka
15/03/2014 @ 21:32
Ojej, a ten przepis sobie zapisuję! 🙂
skoraq cooks
15/03/2014 @ 16:25
Słowo obłędny najlepiej opisuje ten jabłecznik. Boskość nad boskościami i na dodatek bez pieczenia. Takie rzeczy się dzieją 🙂
wedelka
15/03/2014 @ 15:26
Ile karmelu..wow…nigdy nie łączyłam go z jabłkami. Ciekawe 🙂
Pati
15/03/2014 @ 06:11
Wygląda pięknie na talerzu…