Zapiekanka z selera i szpinaku
Pomysł na zapiekankę z selera znalazłam w świątecznym wydaniu angielskiej kulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Od tego czasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam, oto pyszna zapiekanka z selera, batatów i szpinaku.
Zapiekanka z selera i szpinaku
Składniki:
- około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów)
- 200 g świeżego szpinaku
- 500 ml śmietany 30-36%
- 4-5 jajek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej
Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wcisnąć obrany czosnek. Chwilę go smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sitko i zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dobrze odcisnąć.
Seler (i bataty, jeśli ich używamy) obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na MANDOLINIE! Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć część startego selera (i startych batatów) na to ułożyć odciśnięty szpinak. Na to pozostały starty seler (i bataty).
Śmietanę dobrze zmieszać z jajkami i przyprawami. Wylać -równomiernie- na wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Sprawdzić czy zapiekanka jest już miękka wbijając w nią nóż… czy lekko wchodzi. Następnie zdjąć folię i zapiekać do zrumienienia, około 20 minut.
Smacznego 🙂
Jedzzapetytem.pl
30/03/2015 @ 08:11
Wow! Podoba mi sie!
dżemdżus
26/03/2015 @ 21:20
Zapisuję ten bardzo ciekawy przepis do zrobienia w najbliższym czasie. Bardzo zaintrygował mnie dodatek batatów 🙂
zjedz_mnie
24/03/2015 @ 10:20
Zaintrygowałaś mnie tym selerem i to jak! 🙂
Dorota
25/03/2015 @ 18:32
To koniecznie musisz ją zrobić 🙂
Nemi
22/03/2015 @ 14:10
Fajny przepis:) Za selerem nie przepadam, ale podeślę go rodzinnej maniaczce selerowej:) Ucieszy się:)
Magda C.
20/03/2015 @ 22:02
Świetny pomysł na zapiekankę 🙂
kulinarny blog samanthy
20/03/2015 @ 14:05
Przepysznie wygląda, znakomita na obiad 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
20/03/2015 @ 13:09
Wygląda naprawdę smakowicie, mnie urzekła! 🙂
Amber
20/03/2015 @ 12:01
Bardzo mi się podoba!
Oczywiście też bym seler połączyła z batatami, to smaczny mariaż.
Agnieszka
20/03/2015 @ 10:27
Bardzo ładne połączenie, a jeśli do tego jak mówisz mówisz jest pyszna, to ja to kupuję 🙂
lutka40
19/03/2015 @ 19:50
BARDZO CIEKAWE I APETYCZNE POŁĄCZENIE !
Salvador Dali
19/03/2015 @ 17:32
zaskoczyłaś mnie tym połączeniem! Prezentuje się świetnie, nic tylko zajadać 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
19/03/2015 @ 15:54
Warstwy wyglądają przesmacznie! Połączenie idealne 🙂
Upiecz coś zdrowszego!
19/03/2015 @ 08:23
Wygląda pysznie i sycąco 🙂
Pati
19/03/2015 @ 08:14
Bardzo pomysłowe!