Zapiekanka z selera i szpinaku

Zapiekanka z selera i szpinaku

Pomysł na zapiekankę z selera znalazłam w świątecznym wydaniu angielskiej kulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Od tego czasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam, oto pyszna zapiekanka z selera, batatów i szpinaku.

Zapiekanka z selera i szpinaku

Składniki:

  • około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 4-5 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej

Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wcisnąć obrany czosnek. Chwilę go smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sitko i zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dobrze odcisnąć.

Przygotowanie zapiekanki z selera i szpinaku

Seler (i bataty, jeśli ich używamy) obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na MANDOLINIE! Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć część startego selera (i startych batatów) na to ułożyć odciśnięty szpinak. Na to pozostały starty seler (i bataty).

Przygotowanie zapiekanki z selera i szpinaku Przygotowanie zapiekanki z selera i szpinaku Przygotowanie zapiekanki z selera i szpinaku Przygotowanie zapiekanki z selera i szpinaku Przygotowanie zapiekanki z selera i szpinaku

Śmietanę dobrze zmieszać z jajkami i przyprawami. Wylać -równomiernie- na wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Sprawdzić czy zapiekanka jest już miękka wbijając w nią nóż… czy lekko wchodzi. Następnie zdjąć folię i zapiekać do zrumienienia, około 20 minut.

Smacznego 🙂

Zapiekanka z selera i szpinaku

Zapiekanka z selera i szpinaku